Låt dig inte luras av en störd gps-signal – sjöbevakare hoppas båtfolk har extra koll på sjökort och kompass

Den här sommaren kan ge huvudbry för de båtförare som i första hand styr med hjälp av elektroniska navigeringsredskap, varnar Finlands Sjöräddningssällskap. I tidningen Trossi skriver båtfararutbildaren Harri Sane så här:
– Din pålitliga apparat kan lura dig. Stenen du känner till så väl kan ha flyttat sig tiotals meter och ligger nu mitt på din rutt. Eller misstar du dig bara?
Det som Sane varnar för är att lita på gps-signalen. Tidigare i vår observerades starka störningar både vid östgränsen och på Finska viken. Fenomenet var så allvarligt att det fanns flyg som inte kunde landa Villmanstrand.
”Det brister i baskunskaper”
Det är viktigt att behärska grundläggande navigeringskunskaper och inte förlita sig på plottern, säger Rasmus Friman från Västra Finlands sjöbevakningssektion. Han är smått oroad för hur det går om gps-systemet får fnatt.
– Vi kan bara gissa oss till hur det ligger till, men tyvärr har vi sett en hel del. Det brister lite i baskunskaper gällande navigering.
De senaste årens olyckor med tragisk utgång borde vara en påminnelse om en så enkel sak som att hålla utkik, ha koll på andra båtförare, säger Friman. Och det räcker inte heller att ha ett sjökort, man ska också klara av att läsa det.
Clinton fixade signalen
På sätt och viss skulle opålitliga gps-signaler vara en återgång till hur det var förr, då det fanns en inbyggd felvisning. Den sämre noggrannheten hade ett försvarsstrategiskt syfte, men USA:s president Bill Clinton beslöt 2000 att störningen skulle slopas.
– Jag kommer ihåg de första kurserna jag gick. På dem sades att man inte ska lita på plottern, den är bara ett hjälpmedel.
Övrig navigationsutrustning ska också vara bra. En dålig kompass kan visa lite hur som helst i närheten av en plotter eller mobiltelefon.
– Ha koll på var solen är, läs sjökortet, använd kompass och titta på holmarna, uppmanar Friman, som själv ser fram emot sommaren.
– Det finns inget bättre än att åka ut med egen båt.
En vår av störningar
Gps-avvikelserna i Finland i mars beskrevs som ”exceptionella” av transport- och kommunikationsverket Traficom.
Motsvarande anomalier har rapporterats i Baltikum och över Östersjön.
Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA) rapporterade i vår om oregelbundenheter hela vägen från Norden till Mellanöstern.
Störningarna har pågått sedan Ryssland angrep Ukraina.
Det är tekniskt sett relativt lätt att påverka gps-signaler. Misstankar har ofta riktats mot Ryssland, men de är svåra att bevisa.
Motsvarande fenomen har också observerats i samband med internationella militärövningar i finska Lappland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.