Om sju år kan Åbos framtidsmuseum stå klart på Slottsudden – ambitiös tidsplan i gång

Det är mycket som ska stämma om Åbo ska ha ett museum för historia och framtid år 2029 – bland annat måste besluts- och byggprocessen klara sig utan fnurror på tråden och den nya samterminalen ska hinna byggas – men Åbo stads 800-årsjubileum är det planerade året när museet ska stå klart. Det säger projektchef Joanna Kurth .
– Normalt brukar processen från att ett officiellt stadsmuseum börjar planeras tills det står klart ta 10–20 år, så visst är det en ambitiös plan.
Det är tänkt att museet ska bli ett av stadens landmärken, där det tittar ut över vattnet från kajkanten på Slottsudden, precis bredvid där Vikingterminalen ligger i dag. Det ska locka turister från när och fjärran och ses som ett centralt element i den nya stadsdelen som ska växa fram kring Åbo slott.
Finland är bäst på framtidsforskning
I dagsläget finns inte så många konkreta detaljer kring projektet, men en konceptplan finns, och den presenterade Kurth under stadens framtidsseminarium på onsdagskvällen.
– Konceptet är viktigt, trots att det till stora delar är abstrakt i nuläget, med bara ett fåtal konkreta punkter. Men det är konceptplanen som sätter tonen för hur projektet utvecklas, säger Kurth per telefon till ÅU tidigare under eftermiddagen.
I planen ingår bland annat målgrupper, museitjänster och kringliggande service i konceptet och dessa målar upp ett museum som ska locka både turister och ortsbor, med både klassiska utställningar och interaktiva sådana.
Tre målgrupper
- Innehållspubliken: ”Ah, nu förstår jag”, de som vill lära sig mer om kulturarv, konst, vetenskap, historia och framtiden.
- Evenemangspubliken: ”Titta, jag är här!”, de som är intresserad av samtidskultur, aktuella händelser och starka upplevelser.
- Sällskapspubliken: ”Oj, det var ju trevligt”, de som vill tillbringa gemensam tid med familj och vänner och föredrar smidiga upplevelser och samvaro.
Att Åbo, som Finlands vagga, kan husera ett historiskt museum är inte särskilt långsökt, men hur är det med ett museum som kombinerar historia och framtid?
– Finland är internationellt ledande när det gäller framtidsforskning, och man bör ju se det så att det är framför allt genom att lära sig om historia som man kan säga något om framtiden – på det sättet är framtiden egentligen alltid närvarande på ett museum, säger Kurth.
Fortsättningen kräver att museet får sitt utseende
Men museet i Åbo ska bli mer än så. Det ska bjuda på en interaktiv helhet med både upplevelser och fakta.
– På Museum of the City of New York finns till exempel vad de kallar för Future City Lab, där användaren kan välja en del av New York hen vill utveckla. Det fungerar nästan som ett stadssimulatorspel där ens olika val sedan återspeglar flera faktorer, som till exempel invånarnas trivsel, förändringarnas miljöpåverkan, och stadens ekonomi. Att lyckas hålla alla faktorer på plus är svårt, men det är ett interaktivt sätt att lära sig om stadsutveckling. Den som vill kan sedan visa upp sitt resultat på en stor skärm i museet, säger Kurth.
– Naturligtvis kommer inte samma sak att göras i Åbo, men det är ett bra exempel på hur ett framtidsmuseum kan fungera.

Den strama tidtabellen gör att de som jobbar med museiprojektet redan nu måste fundera på huvudutställningen, men innan någonting klarnar på det planet finns det ett viktigt skede kvar. Museet ska få sitt utseende.
– Vi kommer förhoppningsvis att kunna utlysa arkitekttävlingen för museet i år, och det betyder att vi har en vinnare nästa år. När utseendet är klart kan vi jobba med att vidareutveckla både konceptplaneringen och utställningarna på ett helt annat sätt, säger Kurth.
God mat del av helheten
En konkret del av konceptet som redan finns är att det ska finnas en bra restaurang i byggnaden.
– Det ska vara möjligt att både få en bättre lunch och fin middag på plats och ställe. Flera museer i Stockholm har riktigt kända restauranger i anslutning och det är en sak vi gärna ser här också.
Kurth säger att det ändå ska finnas ett enklare kafé för de kunder som inte vill gå på restaurang. Utöver det ska förstås också en museibutik och studioutrymmen finnas.
– I studioutrymmena hoppas vi kunna hålla samarbeten med universiteten, staden och kulturaktörer, men exakt hur vi ska genomföra detta är för tidigt att säga, säger Kurth.
Den tänkta tidtabellen
- 2022: Konceptplanens bearbetningsrunda och utställningsdisposition klar. Arkitekttävlingen utlyses.
- 2023: Vinnaren i arkitekttävlingen presenteras i början av sommaren. Utställningsinnehållets utvecklingsskede. Allianssamarbetet konkurrensutsätts. Detaljplanen godkänns i stadsstyrelse och -fullmäktige. Allianssamarbetet inleds.
- 2024: Alliansens projektbeslut och utvecklingsskedets kontrakt (stadsstyrelsen).
- 2025: Alliansen kommer överens om utvecklingsskede och projektplan. Detaljplanen fastslås (stadsfullmäktige). Alliansen gör upp en plan för förverkligande, som också godkänns i fullmäktige. Förslag för utställningsmanuskript klart. Upphandlingar för utställningarna påbörjas.
- 2026: Bygget påbörjas. Föremål för utställningarna köps in, konservatorarbetet påbörjas enligt behov. Sammanställning av utställningarna påbörjas.
- 2027: Möbler och övrig inredning som behövs beställs.
- 2028: Byggnaden färdigställs till största delen. Sedan påbörjas uppbyggandet av utställningarna och husets ibruktagande.
- 2029: Museet öppnas som en del av Åbo stads 800 års-jubileum.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.