Polisen kan få reservstyrka bestående av frivilliga som rycker in vid oväntade säkerhetssituationer

Inrikesministeriet har inlett en preliminär utredning om införandet av en polisreserv, meddelar ministeriet i ett pressmeddelande.
I utredningen granskas både de rättsliga och operativa förutsättningarna för att inrätta en polisreserv.
— Nya hotbilder kräver att säkerhetsmyndigheterna snabbt kan anpassa sig. Det här är inte möjligt i alla situationer med hjälp av enbart professionella poliser, säger Tomi Vuori, avdelningschef för inrikesministeriets polisavdelning.
Med polisreserv syftar man på en frivillig styrka bestående av personer med lämpliga egenskaper, utbildning och färdigheter som under polisens ledning och med stöd av polisen utför de uppgifter som den tilldelas vid oväntade kriser som hotar samhället, exceptionella situationer som hotar den allmänna ordningen och säkerheten eller andra situationer där polisens egna resurser inte räcker till och situationen inte kan hanteras med hjälp av stöd från andra myndigheter.
— Polisreserven skulle inte täcka brist på polisresurser under normala omständigheter. Systemet skulle därför inte på något sätt ersätta poliser i tjänst. Syftet är att se hur polisen kan förbereda sig för dagens olika kriser och tillfälligt komplettera sin personal i exceptionella säkerhetssituationer, säger Vuori.
Reserven som stöd i oväntade säkerhetssituationer
En polisreserv skulle inte vara lämplig för alla polisiära uppdrag, reserven skulle endast användas för begränsade uppgifter.
Polisstyrelsen har betonat behovet av en reserv i händelse av oväntade säkerhetssituationer.
Reserven skulle till exempel ha behövts för Nylands avgränsningsoperation våren 2020 då coronapandemin först bröt ut. Den skulle också kunna kallas in för motsvarande verksamhet som flyktingslussen som togs i bruk i Torneå hösten 2015 då många asylsökande kom till Finland.
Båda är exempel på situationer som inte kan hanteras av maskiner eller informationssystem utan kräver mycket personal.
Möjligheten att införa polisreserv har utretts tidigare
Polisen hade under flera år formellt sett ett så kallat kompletterande polissystem, men det visade sig vara olämpligt för sitt syfte.
År 2016 påbörjades ett lagstiftningsprojekt om att införa en polisreserv, men det gick inte igenom i riksdagen.
— Det är nu viktigt att utan dröjsmål utreda om det skulle vara möjligt att skapa ett system bestående av frivilliga som kan stöda polisen i att svara på nya hotbilder, säger Vuori.
Säkerhetsläget i Finlands närregion har snabbt blivit instabilt. Rysslands invasion av Ukraina har på ett grundläggande sätt förändrat bedömningen av hot mot Finland och resten av Europa.
Avsaknaden av en polisreserv konstaterades nyligen i en utredning av inrikesministeriet, där beredskapen för hybridpåverkan där migration utnyttjas utreddes.
Tiden för den preliminära utredningen om införandet av en polisreserv löper ut i slutet av november. Därefter beslutar man hur man går vidare i ärendet.
Man bör vara ytterst försiktig och noggrann vid rekryteringen, emedan det garanterat
finns gott om ”överivriga och -nitiska” frivilliga, som vill ha makt och synlighet i sam-
hället, vilket lätt leder till missbruk. Minst sagt ett tve- kanske treeggat svärd?
Hittills har polisen fått handräckning av militären t.ex. då Nyland ”stängdes” för två
år sedan på grund av covid-19. Ett överdimensionerat beslut, en fråga om åsikt?