Förflytta dig till innehållet

Därför söker så få män hjälp när de mår psykiskt dåligt

Pressbild
man i profil med gulgrön mössa
Mieli vill med sin kampanj öka medvetenheten om mäns psykiska ohälsa.

Enligt en enkät som Mieli, föreningen för psykisk hälsa i Finland har gjort, önskar många män att en grabbig kultur skulle monteras ned och att kommunikation kring hälsa skulle förnyas. Många vill också ha mer information om psykisk hälsa.

Med hjälp av enkäten samlade föreningen Mieli i fjol höstas in information om vad som hindrar män från att söka hjälp vid psykiska utmaningar och hur man kunde sänka tröskeln för att söka hjälp.

Den anonyma enkäten på nätet besvarades över 2 000 gånger.

Av de som svarade var 90 procent män, över hälften i åldern 30–59 år, en fjärdedel under 30 år och en femtedel över 60 år.

Antalet svar överraskade

– Det stora antalet svar överraskade oss och berättar om mäns vilja att ta itu med temat psykisk hälsa. Det är en förändring i kulturen när ett så stort antal män är beredda att berätta om sina erfarenheter, säger Jukka Valkonen, som bland annat har forskat i mäns erfarenheter av depression.

Männen skulle ha behövt hjälp särskilt mot dåligt psykiskt mående och ångest.

De skulle ha bahövt hjälp också med depression, med problem i parrelationen och ensamhet.

Över en fjärdedel skulle också ha behövt hjälp med att behandla självdestruktiva tankar.

Lite över en tiondel önskade sig hjälp på grund av rusmedel.

Män söker betydligt mer sällan hjälp mot sina psykiska problem än vad kvinnor gör.

Av samtalen till Mielis kristelefon kommer bara vart tredje från en man.

Skam är vanligt

Tre av fyra av dem som svarade på enkäten har upplevt situationer i livet när de borde ha sökt hjälp men av olika orsaker inte gjorde det. Nästan var tionde man säger att han inte vill tala om sina problem med någon, bland annat på grund av skam.

– Det är inte nödvändigtvis så att män inte insjuknar eller upplever färre psykiska problem än kvinnor. Det handlar mera om inlärda beteende- och tänkesätt, säger Valkonen.

Många av svararna upplevde att de inte sökte hjälp på grund av det stigma som förknippas med psykisk ohälsa.

Mer manlig personal behövs

Många lyfte fram problem i samband med tjänsterna, till exempel långa köer, terapins höga pris samt dåliga erfarenheter av tjänsterna.

Vissa befarade att kvinnodominansen inom branschen leder till att man inte blir förstådd som man.

– Det skulle vara lättare om det fanns mera manlig personal i den psykiska hälsovården. Också det skulle hjälpa om det fanns diskussionsstöd som vände sig till män, och om man talade mera om mäns problem, skriver en svarare.

Egna konkreta förslag

Männen hade mycket konkreta förslag för att göra det lättare att söka hjälp: enkla och lättfattliga råd hur man söker hjälp, en Jag behöver hjälp-länk på kommunens hemsida, och ett ställe där man kan gå in utan tidsbeställning och utan köer.

I april pågår föreningen Mielis medelinsamlingkampanj för psykisk hälsa och krishjälp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter