Han hugger ved – och förvaltar 807 miljoner euro

När Lasse Svens, skattmästare vid Stiftelsen för Åbo Akademi, i morgon fyller 60 år finns pengar på önskelistan – pengar till en ny fond i hans namn som ska förvaltas av stiftelsen.
Fonden ska dela ut stipendier eller forskningsbidrag inom marinbiologi och skärgård till ÅA-anknutna studerande och forskare.
– Hela Stiftelsens verksamhet har i mer än hundra år byggt på privata donationer. Då jag som skattmästare vill göra något är det därför logiskt att grunda en fond i mitt namn som samlar in pengar till skärgården och havet, som ligger mig varmt om hjärtat.
Drömstället finns i Houtskär
Familjen Svens har haft sitt drömställe i tio år i Houtskär.
– Det är ett sommaräventyr som började med en släktstuga i Köklot i Korsholm, därifrån jag kommer, men dit var det långt att köra både från Helsingfors och senare från Åbo.
Att hitta något annat var inte lätt.
– Det var en femårig process innan vi fastnade för Houtskär. Dit är det bara 80 kilometer i stället för 400, men det är bakom tre färjor så det tar sin tid i alla fall. Men resan dit är annorlunda än då man bara kör bil.
Åboländska skärgården är viktig
Den åboländska skärgården har blivit en viktig del av familjens somrar, med byggprojekt, fiske och skogsarbete.
– Jag är en rastlös människa och i Houtskär finns det alltid något stort eller smått att pynja med. Och hugga sin egen ved, det ska man göra.
När Lasse Svens inte hugger ved förvaltar han och hans team Stiftelsens för Åbo Akademi förmögenhet, värd över 800 miljoner euro.

Fjolåret var ett rekordår
I fjol gjorde stiftelsen ett rekordår och fick den högsta avkastningen på drygt tio år, över nitton procent.
Under Svens ledning har stiftelsen förändrat fördelningen i sin placeringsportfölj från att ha haft nästan 60 procent i fastigheter till mer än 60 procent aktier, främst i finländska värdebolag. Målet för förändringen var ställt på 2025, men har uppnåtts redan nu.
Med tanke på placeringsframgångarna verkar det som om ni har en kristallkula?
– Så här efteråt kan det verka så, ja. All placeringsverksamhet, oberoende av om det är en bank eller en stiftelse, gör omvärldsanalys och funderar på vart man vill komma med verksamheten. Vi har fattat rätta beslut.
Till dem hör bland annat att sälja Rettigska huset och Tavastgatan 30 i Åbo samt Kankas herrgård i Masku och andra fastigheter som inte har gett en bra avkastning.
Fastighetsfrågan är aktuell
En aktuell fråga är vad stiftelsen ska göra med de fastigheter som Åbo Akademi bestämmer att man inte längre behöver.
– De historiska byggnaderna kring Biskopsgatan är en viktig del av vår verksamhet. I Åbo är stiftelsen känd för att vi tar väl hand om våra fastigheter och vi värnar om att fortsätta göra det, säger Svens.
Bästa möjliga avkastning
Det Stiftelsen för Åbo Akademi äger ska vara en förmögenhet som över tid ger bästa möjliga avkastning.
– Det är förutsättningen för att vi kan förverkliga vårt syfte på lång sikt, det vill säga att understöda Åbo Akademi.
I fjol fick akademin 13,6 miljoner euro i bidrag. Samtidigt har stiftelsen byggt upp en buffert på två års bidrag till Akademin om det blir sämre tider. Långsiktighet och till och med evighetsperspektiv styr verksamheten.
Hållbarhet är viktig för den 105-åriga stiftelsen, vars fastigheter till exempel ska vara koldioxidneutrala år 2025.
Företagens beredskap att agera snabbt allt viktigare
Under Svens tid har också öppenhet och transparens i stiftelsens arbete blivit allt viktigare.
– Med tanke på placeringarna visar kriget i Ukraina hur snabbt allt kan ändras. Företagens beredskap att agera och reagera på snabba förändringar blir allt viktigare då vi analyserar bolag och deras prestationer i förhållande till vad de lovar.
Stiftelsen är också en betydande aktör när det gäller konst och kultur. Som bäst söker man en museichef för museerna Ett Hem, Casa Haartman i Nådendal och Sibeliusmuseum och i maj delas det första Frejapriset ut. Det går i år till en komposition som har inspirerats av Pehr Kalms 300-åriga ek.

Fortsätter att förverkliga drömmar
– Det roligaste med mitt jobb är känslan av att på riktigt vara delaktig i en stiftelse som gör så stor samhällelig nytta. Om inte stiftelser fanns skulle de mer än 500 miljoner euro som medlemmarna i sammanslutningen för stiftelser och fonder delar ut till bland annat vetenskap och konst årligen utebli, säger Lasse Svens.
Han har också trettio år i bankvärlden bakom sig.
– Där fick jag vara med och göra det möjligt för människor att förverkliga sina drömmar om ett eget hem eller sina företagsidéer. Också som stiftelse är vi med och förverkligar drömmar genom våra forskningsbidrag, kulturpris och stipendier.
Lasse Svens
Skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi
Fyller 60 år i morgon 3.4.2022
Styrelseordförande för Aktia samt för ÅU Media som ger ut Åbo Underrättelser.
Styrelsemedlem i Veritas och för Yrkeshögskolan Novia.
Gift, två vuxna barn.
Firar födelsedagen i egen krets, men har en tillställning för inbjudna gäster på fredag den 8 april till förmån för Lasse Svens stipendiefond.
Stiftelsen för Åbo Akademi
Grundades 1917 då 35 Åbobor donerade stora summor för att grunda och upprätthålla en svensk högskola “under namn av Åbo Akademi”.
Till dem hörde affärsmannen och konsuln Alfred Jacobsson och kommerseråden bröderna Ernst och Magnus Dahlström.
De donerade också sina hem, Domvillan och numera Humanisticum, till Stiftelsen för Åbo Akademi.
Stiftelsens syfte är att stöda Åbo Akademi ekonomiskt samt att understöda kultur och forskning.
Stiftelsen förvaltar över 400 fonder.
Apropå karriär passar en kommentar av Napoleon Bonaparte (1769 – 1821):
”Varje soldat bär marskalkstaven i sin ränsel”.