Förflytta dig till innehållet

Pessimism bland företagarna i Egentliga Finland – nästan hälften tror att lönsamheten sjunker i år

En färsk enkät som landets handelskammare låtit utföra visar att nästan 45 procent av företagarna i Egentliga Finland tror att det egna företagets lönsamhet kommer att sjunka i år.

Företagens framtidstro påverkas av kriget i Ukraina, osäkerheten beträffande handeln med Ryssland, ökade utgifter och brist på kunnig arbetskraft.

Den största osäkerheten gällande handeln med Ryssland är hur länge avbrottet kommer att vara.

— Osäkerheten, utgiftsökningen och den försvagade lönsamheten inverkar negativt på företagen. Förändringarna tvingar företagen att flytta produktionen från Ryssland till Finland och det här kan innebära behov av nya investeringar. Utöver allt det här medför också de höga energipriserna ett tryck på att investera i grön energi, säger Centralhandelskammarens chefsekonom Jukka Appelqvist i ett pressmeddelande.

Så gjordes enkäten

Den genomfördes 15–17.3.

Den besvarades av 1.926 företag i landet.

Av dem finns 165 i Egentliga Finland, och är medlemmar i Åbo handelskammare.

Svårt att hitta arbetskraft

En stor utmaning är också tillgången till arbetskraft. Av företag i Egentliga Finland som besvarade enkäten uppgav 37 procent att svårigheterna att få tag på kunnig arbetskraft begränsar företagets verksamhet.

Stämningen bland företagarna i landskapet är i jämförelse med övriga företagare i landet mer pessimistisk.

Av företagen i Egentliga Finland uppgav 27,3 procent att investeringarna minskar i år.

53,3 procent uppgav att investeringarna kommer att vara på samma nivå som i fjol, medan 19,4 procent uppgav att man kommer att investera mera än tidigare.

— De lägre ställda förväntningarna i Egentliga Finland kan bero på exportens stora roll för landskapet, säger Kaisa Leiwo, vd för Åbo handelskammare.

— Exporten försvårades redan av pandemin, och Ukrainakrisen har bidragit till att försämra läget för många företag. Om de ökade kostnaderna inte kan beaktas i avtalen och faktureringen kan följden vara en snabb försämring av lönsamheten, säger Leiwo.

Allt inte mörker

Jukka Appelqvist vid Centralhandelskammaren konstaterar samtidigt att det också finns positiva tecken i ekonomin.

— Vi går in i den försvagade konjunkturen ur ett bra läge som fått fart av en period av snabb återhämtning. Utsikterna gällande investeringar och export är fortfarande hyfsade. Vi har ett bra sysselsättningsläge och skippandet av coronarestriktionerna hjälper ekonomin att klara den negativa chock som följer på kriget och sanktionerna, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter