Kimitoön vill ha invånarnas kreativa idéer – i vår får alla rösta om det bästa förslaget

Kimitoöns kommun tar ett nytt grepp för att främja invånaraktivitet och går i år för första gången in för deltagande budgetering. Det här är en metod som allt fler kommuner i Finland tar i bruk, och genom vilken man vill stärka invånarnas möjligheter att påverka. 20 000 euro finns reserverat för ändamålet.
– Det är stolt som vi presenterar den här möjligheten, inledde fritidschef Bosse Ahlgren kommunens infomöte.
Han medverkar i arbetsgruppen tillsammans med Kalevi Kallonen, Bo Vilander, Minna Sund-Grönholm, Terese Blom, tekniska chefen Ralf Nyholm och kommunikatör Adrienne Westerback.
Åhörarskaran var dock inte stor under infomötet. Förutom press och representanter från arbetsgruppen deltog två personer.
Mer delaktighet
Den här satsningen är en del av kommunens jobb med att göra invånarna delaktiga, ge dem påverkningsmöjligheter, främja jämlikheten och öka förståelsen för kommunens verksamhet.
Ahlgren ser den nya metoden som ett alternativ till att lämna in ett invånarinitiativ och som en process som påminner om Kimitoöns Islaparlament (ett forum där unga får komma med idéer och besluta om hur 10 000 euro ska användas).
Den deltagande budgeteringen är dock ett betydligt snabbare verktyg än ett invånarinitiativ – man räknar med att kunna starta förverkligandet redan under detta år.
För gemenskap, vålmående, trivsel
Förslagen som lämnas in får gärna ha som mål att öka gemenskapen, välmåendet eller trivsamheten i den egna boende- eller närmiljön. Det går att föreslå både enskilda anskaffningar och projekt av engångsnatur förknippade med till exempel fritidsmöjligheter, tillställningar eller närmiljö.
– Det får gärna vara något som gläder så många som möjligt och som främjar genomförandet av kommunens strategi, säger Ahlgren.

Idéinsamlingen är öppen under hela april månad per e-blankett eller i kommunens bibliotek.
Idéverkstäder ordnas på olika håll i kommunen inom den närmaste framtiden: på torsdag klockan 16 i Västanfjärds bibliotek, på fredag klockan 14 i Villa Lande i Kimito och på måndag klockan 14 i Dalsbruks bibliotek.
Ahlgren finns på plats för att bolla idéer och kan också rådfrågas gällande kostnader. En uppskattning om kostnaden för förslagets förverkligande måste nämligen finnas med.
I maj blir det röstning
Arbetsgruppen sammanträder i maj för att gå igenom idéerna och eventuellt göra en gallring.
I slutet av maj är det dags för invånarna att rösta fram den eller de bästa idéerna och i början av juni landar ärendet hos kommunstyrelsen.
Alla över tolv år som är fast bosatta på Kimitoön är röstberättigade.
– Vi har kreativa invånare på Kimitoön. Vi hoppas på massor av idéer – det här är ett unikt tillfälle att få sin röst hörd, säger Ahlgren, som tror att den snabba processen kan motivera invånarna.
Goda idéer som inte röstas fram denna gång kan eventuellt förverkligas inom den normala budgeten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.