Gallup: Läs vad Åbopolitiker säger om möjligheter och problem med filippinska sjukskötare
Sini Ruohonen, Saml:
Det är bra att försöka lösa vårdarbristen på många sätt, ett sätt är utländsk arbetskraft. Samlingspartiet stöder ökad arbetsrelaterad invandring. Nu finns ett bra program med språkutbildning och vi ser fler möjligheter än hot. 35 sjukskötare är en bra start men behovet beräknas vara 150–200. Det behövs satsningar på arbetsvillkoren, välmående i arbetet, flexibilitet, ledarskap och tydligare arbetsbild.
Taru Pätäri, SDP:
Åbo borde kunna locka nya anställda, men det finns helt enkelt inte sökande. De som kommer från Filippinerna bör få en kollektivavtalsenlig lön och ges sådana vårdbiträdesjobb där de klarar sig med sina språkkunskaper. Det handlar om bara några tiotals personer, det kan ses som en första hjälp. Det här kan inte var en bestående lösning utan vi måste satsa på arbetsvillkoren och lönerna.
Mirka Muukkonen, VF:
Det här är en principiell fråga. Skötarna är i en lönegrop och 70 000 personer med vårdutbildning har andra jobb. Det är ett slöseri med resurser. VF är mycket kritiskt till arbetskraftsmigration. Åbo måste trygga att det inte finns element som strider mot mänskliga rättigheter. Vårdarbristen löses med rätt löner och arbetsvillkor. Här behövs en rikstäckande reform, där Åbo stad kunde bidra till att det blir möjligt.
Saara Ilvessalo, De Gröna:
Vi har inte råd att undvika vettiga lösningar. Att rekrytera internationella kunniga arbetstagare är ett sätt att få lite fler arbetstagare snabbt. Om vi inte välkomnar dem åker de någon annanstans. Hela problematiken löses inte, men det här är en nödvändig bit i helheten. Vi måste satsa på personalens arbetsvillkor, lönen, arbetets attraktivitet, vikariebanker, ledarskap, utbildning. Varje bit behövs.
Juha Anttila, Sannf:
Filippinierna är för få för att lösa problemen. Oroväckande är om man i framtiden försöker lösa bristen enbart med utländska skötare. Lönerna bör höjas, arbetsvillkoren förbättras. Endast en kraftig kursändring kan locka tillbaka de tusentals som lämnat branschen. Filippinierna får inte utgöra en belastning för andra anställda. Lönerna ska vara lagenliga. Det ska ges en verklig chans till fortbildning.
Nicke Wulff, SFP:
Generellt är detta fungerande, men med liten inverkan. Hundra nya vårdare behövs inom kort, detta kan vara en del av lösningen. Det tar tid innan de börjar sitt arbete, så det behövs även andra lösningar. Arbetet inom sektorn bör göras mer attraktivt så att unga söker sig dit. Den nya arbetskraften måste garanteras kontinuerlig språkundervisning för att förstärka den undervisning de får i sitt hemland.
Ville Auvinen, KD
Internationell rekrytering är en möjlighet men det behövs tillräckliga språkkunskaper inom vården. Därför måste man noga överväga vilka uppgifter som är lämpliga, och jag undrar vilka dessa kunde vara. Lagen förutsätter också att all vård ska ges i samförstånd med patienten, och då behövs språkkunskaper. Skötare från andra länder behöver anpassad utbildning för finländskt vårdarbete och finländsk vårdetik.
Jarmo Laivoranta, C
Det här kan delvis lösa vårdarbristen. Språkkunskaperna är ett problem, likaså intolerans, något som syntes i bland annat Vänsterförbundets ställningstagande. Det borde utredas om ukrainare kan jobba inom vården. Vi ska inte underskatta lönen, men välmående i arbetet är centralt. Jag har förstått att arbetsmiljön på många ställen är dålig på grund av att anställda leds på nedtryckande och hotfulla sätt.
Jethro Rostedt, Rörelse Nu:
Det här blir en soppa. Kanske vi får folk till en bransch som inte lockar. Att sjukskötarna kommer från Filippinerna är inte relevant. I första hand borde vi locka tillbaka dem som arbetat inom vården. Ett sätt kunde vara 800 euro mer/månad, så kan vi räkna hur dyrt det är jämfört med att flyga hit folk. Det kan ändå vara en dellösning. Filippinier är kända för sin flit men vår beskattning sporrar förstås ingen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.