Förflytta dig till innehållet

ÅU-läsare har upplevt dåligt kranvatten – inget utbrett problem, uppger Åbo Vattenförsörjning

Arkiv/Stefan Holmström
Glas fylls av vatten från kran
Det finns tre huvudsakliga orsaker till att kranvattnets kvalitet kan försämras lokalt.

ÅU har de senaste dagar kontaktats av läsare som har bekymmer med sitt kranvatten. En av dem har beskrivit att vattnet ”smakar vidrigt och förorsakar illamående”.

På stadens bolag Åbo Vattenförsörjning känner man inte till att det skulle förekomma några störningar. Det här säger bolagets vd Irina Nordman.

– Några säsongsvariationer i vattnets kvalitet ska det inte heller längre finnas, de är otroligt små, säger Nordman.

Säsongsvariationer upphörde då man slutade ta vattnet från Aura å. Det vatten som nu rinner ut ur kranarna i Åboregionen togs från Kumo älv för över tre månader sedan och har därefter filtrerats på naturligt vis i åsen Virttaankangas i Loimaa.

Störningar brukar vara lokala

Det finns tre huvudsakliga orsaker till att kranvattnets kvalitet kan försämras lokalt, säger Nordman. En sådan är då det utförs rörjobb någonstans i stadens rörnätverk. Då vattnet stängs av tillfälligt eller det uppstår tryckskillnader kan avlagringar i rören sätta sig i rörelse.

En annan faktor kan handla om att man i ett husbolag utför reparationer som gör vattnet grumligt eller får det att smaka illa.

Den tredje orsaken kan vara kopplad till att rören för kallt och varmt vatten går i samma kanal.

– Om det kalla vattnet värms upp i rören kan det få en bismak.

Det här beror på att en högre temperatur bidrar till ökad mikrobiologisk aktivitet.

Det här kan också hända om man använder litet vatten eller det blir en längre paus i användningen, till exempel då man är på en resa. Man borde aldrig dricka vatten som har stått länge i röret, säger Nordman.

Det kan också löna sig att ibland ta loss och putsa strålsamlaren, själva ändan på kranen. I den kan det samlas avlagringar som påverkar vattnets kvalitet, säger Nordman.

Praktiska frågor

På Åbo Vattenförsörjning har man inte observerat att många Åbobor den senaste tiden skulle ha tagit kontakt gällande kranvattnet.

När människor ringer eller mejlar handlar det oftast om helt andra ärenden, säger Nordman.

– Kunder kan fråga exempelvis hur hårt vatten vi har i Åbo. Ukrainakrisen har i sin tur fått folk att ringa och fråga hur länge kranvatten kan förvaras i kanistrar.

Åbobor som misstänker att det är något fel på kranvattnet kan ringa vattenförsörjningsbolaget: 02–2633 2292, måndag–torsdag klockan 9–12. Övriga tider: 044–9072 011.

Från Kumo älv

Förr fick Åboborna sitt hushållsvatten från Aura å. Säsongsvariationerna var stora då det gällde vattnets kvalitet.

År 2011 började vattnet komma från åsen Virttaankangas i Loimaa, så kallat konstgjort grundvatten som härstammar från Kumo älv.

Bytet till en ny vattenkälla var är ett av den finländska vattenförsörjningshistoriens långvarigaste projekt. Det hela startade på 1970-talet.

FN-organet Unesco klassar Åboregionens nuvarande kranvatten som ett av världens bästa och satsningen i Virttaankangas som ett modellexempel på global nivå.

Det kommunalt ägda vattenbolaget Turun Seudun Vesi producerar 65 000 kubikmeter vatten/dygn för 300 000 invånare och näringslivet i Åboregionen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter