Åbo hotas av vite för överlånga hälsocentralköer – staden bryter mot lagen

Många Åbobor har klagat till Regionförvaltningsverket över hur svårt de har haft att få kontakt med Åbo hälsovårdscentral.
Svårigheterna att nå hälsocentralen började redan under hösten 2020 och problemen fortsatte under början av år 2021.
De som har kontaktat Regionförvaltningsverket Avi har haft svårt att få en mottagningstid och svårt att få sina recept förnyade.
Staden bryter mot lagen
– Det här bryter mot lagen, betonar Regionförvaltningsverket, som kräver att staden åtgärdar problemen före den 15 juni i år.
Enligt hälsovårdslagens paragraf 51 förutsätts det att man kan få en omedelbar kontakt till hälsocentralen och en bedömning av vårdbehovet senast inom tre vardagar från att klienten har tagit kontakt.
Det här har Åbo stad inte klarat av.
– Verksamheten ska vara lagenlig så fort som möjligt, men senast i mitten av juni. Senast den 30 juni ska staden skicka in en redogörelse över vilka åtgärder som man har vidtagit, för att lösa problemen, lyder Regionförvaltningsverkets hälsning till staden.
Regionförvaltningsverket har kontaktat staden redan i februari 2021 och stadens representanter har redan då förklarat att coronapandemin har satt en aldrig tidigare skådad press på hälsovården.
Man har fått ta emot tre gånger fler telefonsamtal än tidigare och trots att man har anställt fler och trots att man har jobbat övertid har det varit svårt att få bukt med problemen.
Vid julen 2020 var situationen enligt staden dock under en lång tid bättre än vad den hade varit under hösten.
Coronapandemin är orsaken
Staden har skickat ett långt och utförligt svar till Regionförvaltningsverket, ett svar som kan sammanfattas i ett ord: coronapandemin.
Regionförvaltningsverket påpekar ändå att lagen ska följas och att många av dem som har ringt aldrig har blivit uppringda eller bara fått ett textmeddelande där de har uppmanats kontakta hälsovårdscentralen på nytt. När de har ringt på nytt har de fått samma textmeddelande som svar igen och aldrig lyckats komma fram.
Nu sätter Regionförvaltningsverket ner foten. Om staden inte har lyckats förbättra sin service på det sätt som lagen kräver kommer Regionförvaltningsverket att komma med nya direktiv, som ska följas. Annars riskerar staden bli tvungen att betala vite.
”Som värst har vi fått 60 000 telefonsamtal per månad”
Det är en aningen uppgiven Jane Marttila, serviceområdeschef vid Åbo stad, som svarar på ÅU:s frågor om vad staden har gjort och ska göra för att bemöta den kritik som Regionförvaltningsverket Avi riktar mot Åbo stad.
– Man har talat mycket om hur mycket specialsjukvården belastas av coronapandemin och antalet patienter som behöver sjukhusvård och intensivvård har blivit ett mått på pandemins framfart. Men man har inte alls talat lika mycket om hur primärvården som hälsocentralerna har belastats av pandemin, säger hon.
Personalen har inte räckt till
Ett exempel: Som värst ringde över 60 000 personer för att få kontakt med hälsocentralen. Vanliga månader får man ungefär 20 000 samtal.
– Personalen har inte räckt till, helt enkelt, säger Marttila.
Förutom att svara på fler telefonsamtal har personalen från stadens hälsocentraler också smittspårat, vaccinerat och sett till att de extra hälsokontrollerna vid gränserna, det vill säga i hamnen och vid flygfältet, har fungerat. Också många av dem som behöver få coronaintyg har kontaktat staden.
– Allt det här arbetet har utförts av hälsocentralernas personal. Också de extra pop up-vaccinationerna har sysselsatt växeln, till exempel i november i fjol. Det känns som om det hela tiden kommer något till…, säger Marttila och suckar.
Staden har köpt tjänster för att få bukt med telefonköerna. En del av recepten kan numera förnyas via en så kallad digiklinik.
Privata sidan inte intresserad av servicesedel
– Vi hade planer på att införa en servicesedel i februari i år, där den som inte kan få en vårdbedömning av stadens hälsocentral skulle få en servicesedel och kunna söka sig till privat vård i stället. Men vi fick inte privata producenter som var intresserade av det här, säger Marttila.
Hon konstaterar att det också är och redan en längre tid har varit svårt att rekrytera personal till hälsocentralerna.
– Vi funderar hela tiden på vad vi ska göra. Om pandemin lättar till sommaren underlättar det också vårt arbete inom primärvården. Och för tillfället är det fler som vill jobba på hälsocentral än vad det var för en tid sedan. Vi har inte förlorat hoppet! säger Marttila.
Hon säger att det är svårt för stadsborna att förstå hur stora förändringar och krav som coronapandemin egentligen har satt på hälsovården.
– Samtidigt ska man naturligtvis få hjälp när man behöver den, så klagomålen är berättigade. Men det är på produktionssidan där vården ges som det blir problem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.