Hård kritik från Studentkåren mot ÅA:s fastighetsplan – även drabbad fakultet ifrågasätter idén

Den 24 mars ska Åbo Akademis styrelse behandla den fastighetsplan som slog ned som en bomb i akademikvarteren i början av februari.
Sedan dess har kritiken haglat.
Bestörtningen har varit särskilt stor över förslaget om att akademin lämnar de historiskt värdefulla fastigheterna huvudbyggnaden och Domvillan.
Men också annat i planen väcker kritik. Som bäst avslutas den remissrunda där enheter vid akademin fått lämna in utlåtanden om planen.
Remissrunda avslutas
- Akademins fastighetsplan presenterades den 1 februari
- Den gick på remiss till alla fakulteter, Studentkåren och följande enheter: Åbo Akademis bibliotek, Universitetsservice, Centret för livslångt lärande
- Akademins styrelse behandlar fastighetsplanen och utlåtandena den 24 mars
”Studielivet kan inte digitaliseras”
Studentkåren lyfter i sitt utlåtande fram att studielivet inte kan digitaliseras.
Veera Granroth, Studentkårens ordförande, säger att man saknar svar på hur och var studentföreningarna i framtiden ska få ha sina lokaler.

Hur ser framtiden ut för Geologicum, som föreningarna numera får disponera över? Byggnaden ligger i samma kvarter som huvudbyggnaden som ÅA vill lämna.
– Studerande har just nu ett jättestort behov av att träffas, säger Granroth.
Åbo Akademi marknadsför dessutom hårt sitt livliga studieliv – ett löfte som urholkas om föreningarna inte ges goda möjligheter att verka.
Fel tidpunkt
Att introducera stora förändringar vad gäller akademins lokaler strax efter en pandemi är problematiskt.
– Hur ska balansen mellan distansstudier och närvaro se ut i framtiden? Det är svårt att bedöma utrymmesbehovet just nu, säger Granroth.
Hon är genuint oroad över att studenternas synpunkter inte tas i beaktande. Erfarenheterna från planeringen av nya naturvetenskapliga flaggskeppet Aurum är inte optimala.
– Vi fick föra fram våra åsikter men då det kom till kritan beaktades de inte. Bland annat blev studerande av med en klubblokal och föreningarna delar nu på ett gemensamt kansliutrymme. Just nu har vi svårt att lita på att vi på riktigt inkluderas i processerna, säger Granroth.
Hårt drabbad fakultet
Av fakulterna drabbas samhällsvetenskaper och ekonomi (FSE) hårdast. I fastighetsplanen föreslås att akademin avstår både ASA-huset och Domvillan – båda centrala för FSE.

– Planen har skapat väldigt mycket oro bland personalen och de studerande, säger dekanus Marko Joas .

Fakulteten ifrågasätter i sitt utlåtande förändringsbehovet.
– Både ASA-huset och Domvillan är funktionella för våra behov.
Också FSE anser att tidpunkten för utrymmesförändringar är fel vald.
– Efter pandemin är det svårt att veta hur till exempel undervisningen kommer att förändras. Vi har en klar önskan: processen kring fastigheterna måste göras djupare och ske interaktivt, säger Joas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.