Akademin vill stoppa hjärnflykt – söker mentorer till 47 studerande

Det råder brist på arbetskraft inom många sektorer. Därför har Finland inte råd att förlora unga begåvningar som Marcela Rivera, 25 och Samir Huseynzade, 24.
De har båda sökt sig till Finland för studier. Båda vill gärna stanna kvar och jobba i framtiden.
Tidigare erfarenheter visar dock att det inte är helt lätt för ens välutbildade utlänningar att få fotfäste på den finländska arbetsmarknaden.
Detta vill Åbo Akademi vara med och råda bot på.
Personliga mentorer som inkörsport
Genom ett nytt program vill man ge internationella magisterstuderande möjlighet till en personlig mentor ute i arbetslivet. Det kan i bästa fall bli en smidig inkörsport till jobb, karriär och byggandet av en tillvaro i det nya landet.
ÅA har tio internationella magistersprogram med kring 165 studerande. Hela 47 studerande har anmält intresse för en egen mentor.
– Nu uppmanar vi alla intresserade ute i arbetslivet att nappa på! säger Mirjam Granström, koordinator vid Åbo Akademi.
Marcela Rivera, 25 började på ÅA:s magistersprogram i Biomedical imagining i september.
Hon kommer från Honduras och hoppas på att kunna stanna i Finland och jobba efter att hon tar examen 2023.
– Jag siktar på en akademisk karriär, men är också öppen för arbete inom industrin, säger Marcela.
Samir Huseynzade, 24 har senast studerat och arbetat i Ungern men kommer ursprungligen från Azerbajdzjan. Han område är datavetenskap och han studerar inom ett EU-program förankrat vid ÅA. Han vill gärna kombinera sitt praktiska kunnande inom mjukvara med forskning och utveckling.
– Jag skulle till exempel gärna jobba inom ett start up-företag. En mentor med bakgrund inom mjukvaruindustrin, gärna med bakgrund som entreprenör skulle vara toppen, säger Samir.
Öppet sinne och vilja att hjälpa
Mentorer för ÅA:s internationella studerande behövs inom ett brett spektrum – inte enbart data- eller biovetenskap. ÅA har engelskspråkiga magistersprogram också inom mer humanistiskt orienterade ämnen.
– Det viktigaste är att mentorn har ett öppet sinne och en ärlig vilja att stöda en internationell studerande, säger Mirjam Granström.
Marcela Rivera och Samir Huseynzade har hittills enbart goda erfarenheter av sin tillvaro i Finland. Någon diskriminering har de hittills inte mött.
– Allt har gått verkligt smidigt. Jag har haft lätt att få kontakt med folk här till exempel via Linkedin. Ingen har ryggat tillbaka för att jag har ett ovanligt namn, säger Samir Huseynzade.
Man kan läsa mera om programmet och anmäla sig på www.abo.fi/careercontact. Anmälan är öppen till och med den 20.3.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.