Församlingen och föreningar i S:t Karins öppnar vardagsrum på svenska – klokare att slå ihop sig än köra sitt eget race

Planerna på att starta upp ett gemensamt svenskspråkigt ”vardagsrum” för vuxna i S:t Karins har funnits redan en tid, men då coronasituationen började ljusna passade Åbo svenska församling på att samla ihop till två planeringsträffar med Folkhälsan i S:t Karins, Röda Korset och Marthorna.
Det utmynnade i att det nu ska bli vardagsrum på svenska en gång i månaden från och med torsdagen den 24 mars i församlingssalen i S:t Karins kyrka. Träffarna börjar klockan 18 och ordnas under våren också den 21 april och den 12 maj.
Behovet finns
Åbo svenska församlings informations- och församlingssekreterare Tove Peltoniemi, själv S:t Karinsbo, säger att det kändes naturligt för flera föreningar att slå sina kloka huvuden ihop och ordna ett gemensamt program.
– Det var egentligen i samband med psalmboksutdelningen i S:t Karins då Åbo svenska församling fyllde 100 år i fjol som vi tillsammans med kaplanen Malena Björkgren kom fram till att det är läge att ta tag i planerna på nytt. Vi var hela tiden överens om att vi ska starta upp verksamheten först då vi faktiskt kan träffas på riktigt, säger Peltoniemi.
I slutet av året fanns det 415 hushåll i S:t Karins med åtminstone en svenskspråkig församlingsmedlem i åldern 25–60 år. Det är en av orsakerna till att Peltoniemi är övertygad om att det faktiskt finns en beställning på den här sortens verksamhet.
– Vi har inte ännu spikat något tema för varje träff, utan ser helt enkelt läget an och hör också efter hurudan verksamhet de som deltar önskar sig och vilka möjligheter till exempel föreningarna har att erbjuda. I framtiden kan det också bli aktuellt med föreläsningar eller annat program. Då vädret tillåter kan det också bli aktuellt med träffar utomhus i någon form.
Varierat innehåll, men alla kan komma med önskemål
Ingen förhandsanmälning krävs och under den första vardagsrumsträffen blir det åtminstone bok- och pusselbyte förutom diskussion och kvällste med tilltugg. Meningen är att tröskeln att titta in ska vara låg. Man behöver inte heller vara svenskspråkig för att delta, men programmet går på svenska.
– Kyrkan i S:t Karins är lätt att ta sig till och det finns goda förbindelser också kollektivt, man kan bra hoppa på bussen också från Åbo eller Pargas. Alla är hjärtligt välkomna, säger Peltoniemi.
Bra initiativ med samarbete med andra fungerande föreningar. Något att tänka på aven i andra församlingar. Tillsammans är vi starka!