Förflytta dig till innehållet

Rekommendationen för distansarbete upphör trots att incidensen är hög – men munskydden ska ännu hållas på


Under de senaste dagarna har Institutets för hälsa och välfärd THL register över smittsamma sjukdomar haft brister, men enligt statistiken som Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt själv för, är coronaincidensen fortfarande hög och uppgick under de två senaste veckorna till cirka 1400 fall per 100 000 invånare.

Minskningen är långsam.
– Av alla sjukdomsfall utgör andelen av omikron 2-varianten cirka 30 procent. Omikron 1 är alltså fortfarande den förhärskande varianten. Det möjligt att den ökande förekomsten av omikron 2 förlänger pandemivågen, säger överläkare Harri Marttila som är ansvarig smittskyddsläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Cirka 49 procent av alla coronatester som tagits under de senaste dagarna har utfallit positivt. Detta är nytt rekord.

Den riksomfattande rekommendationen för omfattande distansarbete har upphört och avslutas nu också i Egentliga Finland. För arbetsplatserna rekommenderas dock vid behov lämpliga hybridmodeller.

Sjukhusen är fortfarande kraftigt belastade: i går var 30 patienter med coronarelaterade sjukdomar inskrivna på sjukhusen i Egentliga Finland och färre än fem patienter låg på intensivvårdsavdelning.

Hos 15 av dessa patienter var corona ett tilläggs- eller bifynd och patientens behov av sjukhusvård berodde på någon annan orsak.

Inom primärhälsovården var 23 coronapatienter inskrivna på vårdavdelning i Egentliga Finland.

– Senaste vecka påbörjade 56 coronapatienter en sjukhusvårdperiod. Av dessa intogs 27 patienter på grund av coronainfektion och hos 29 var corona ett bifynd, berättar Marttila.

Vaccinationstakten har avmattats betydligt och under vecka 8 gavs bara knappt 3500 vaccindoser.

– Vaccination är det bästa skyddet mot allvarlig coronasjukdom och min varma rekommendation är att alla som inte ännu tagit coronavaccin alls eller som missat någon boosterdos skulle låta vaccinera sig, säger Marttila.

Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp diskuterade ingående frågan om användning av näs-munskydd.

Om coronasituationen inte förvärrats till nästa möte, som hålls den 15 mars, kunde rekommendationen gällande användning av näs-munskydd lindras ytterligare, till exempel så att den skulle endast gälla från och med klass 5.

Det är bra att använda näs-munskydd i situationer där det är svårt att undvika närkontakt och där risken för smitta kan vara hög.

– Varje medborgare bör bära sitt ansvar för att läget inte försvåras. Trots att vi alla är utleda på corona, härjar epidemin fortfarande med kraft ibland oss inom samhället, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Det är därför viktigt att fortfarande använda näs-munskydd, att hålla tillräckligt avstånd till andra människor, att sköta handhygienen minutiöst och att hållas hemma vid sjukdom, säger Pietilä.

– Tyvärr är inte epidemin över.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter