S:t Karinsbarn flyttade in i nya Hovirinta skolhus – ”Vi har Finlands vackraste skola”
Måndag morgon, klockan 8.45. Alla verkar vara lika spralliga: barn, föräldrar, lärare. Nya Hovirinta skolhus i S:t Karins ska strax öppna sina dörrar, för den första skoldagen.
Många barn och föräldrar har kommit i god tid. Dörrarna ska öppnas klockan 9. Barnen gör sig redo ställa sig i kö, för att släppas in klassvis.

– Det är jättefint, jag är så glad och förväntansfull. Det är ett privilegium med en ny skola, säger Christie Strandberg-Vauhkonen, som är på plats med sonen Benjamin Vauhkonen.
Strandberg-Vauhkonen sänder ett tack till alla som sett till att Hovirinta fått en helt ny skola, för både svensk- och finskspråkiga. Sonen har däremot inte tid för småprat, han rusar iväg då han ser ett ansikte han känner igen i folkmassan.
Det är ju faktiskt också första dagen efter sportlovet, säger Strandberg-Vauhkonen. En vecka utan att se varandra kan kännas som en evighet för barn.

Vid dörren står Anna Sell och Eva Sourander, tidigare och nuvarande ordförande i föräldraföreningen Hem och skola vid S:t Karins svenska skola.
– Det är Anna som har sett till att det här blev möjligt, säger Sourander.
Då Sell var ordförande började hon reda ut hur det egentligen stod till med den gamla skolan. Hon letade fram dokument som avslöjade att byggnaden var i dåligt skick och att det fanns en orsak till de symptom som många upplevde.
Hem och skola kallade in mögelhundar, ordnade protester och såg till att man också på den finskspråkiga sidan insåg behovet av en ny skola.
– Det var en seg kamp, säger Sell.

Hösten 2017 tömdes Hovirinta skolhus. Eleverna flyttade in i modulhus, så kallade baracker. Många barn har därför inte upplevt någon annan skola än de tillfälliga lokalerna, säger Päivi Huhtanen, som har följt dottern Edith till skolan.
– Hon såg fram emot att få en äta i en riktig matsal. Det är sådana saker man inte ens tänker på, säger Huhtanen.

Det sociala umgänget förändras också totalt. I barackerna har alla grupper och klasser suttit för sig själv, bakom egna dörrar till gården, en känsla av isolation som bara har förstärkts under coronatiden.
Nu får barnen igen se alla andra i skolan, möta dem på ett helt annat sätt – som i den vackra matsalen.

Matsalens väggar pryds av konstverk som är ett samarbete mellan elever och fotografen och konstnären Ritva Kovalainen.
Materialet för konstverket, som föreställer en sagolik skog och skolbarn, skapades under en heldagsutfärd till Katrinedal. Barnen fick sedan vara med och processa allt.

Samma tematik hittas också annanstans i skolhuset, bland annat på matbrickorna i matsalen.
– Jag ska faktiskt själv stå här och dela ut brickor. På så vis får jag också säga hej till alla elever, säger rektor Maria Engblom.
Konsten i skolhuset är ett resultat av att en procent av budgeten hade reserverats uttryckligen för konst.

Det var också rektor Maria Engblom som stod vid dörren på morgonen då barnen kom in, klassvis. Under förmiddagen gick hon sedan från klassrum till klassrum och hälsade alla välkomna också på så vis.
Den stora inflyttningsdagen var de många hälsningarnas dag, efter över fyra år i tillfälliga lokaler.

Ett helt nytt skolhus är förstås en lika stor sak också för alla anställda. De allra flesta av dem hade inte ens sett hur det ser ut inuti, enbart besökt skolhuset för en månad sedan, då mycket ännu var halvfärdigt och byggnaden oinredd.
De anställda, som eftisledaren Lizzy Larjoranta och skolgångshandledaren Erica Österlund, var därför minst lika spralliga som barnen. De gav en stor tumme upp då det var dags att börja dagen.

Skolhuset ritades av arkitektbyrån ARK Takala från Åbo. SRV Rakennus var byggets huvudentreprenör.
Skolhuset är byggd så att det är mycket omformbart. Väggar kan exempelvis flyttas beroende på hur stor en grupp.
För barnen är det säkert ändå de ”små” sakerna som gör skoldagen trevligare, såsom egna skåp och rejält tilltagna klädhängare och hyllor. Och så de riktiga klassrummen, såklart, som är något helt annat än vad barnen varit vana med i de tillfälliga lokalerna.

Skolgården är inte ännu färdig, likaså finns båda gamla delvis rivna Hovirinta skolhus och barackerna kvar på skolgården.
Ute på gården ska det för övrigt också komma konst, men först i sommar.

2.3.2022 kl. 12.28: Artikeln kompletterad med uppgiften om arkitektbyrå och huvudentreprenör.
Det här var en glädjens dag för oss alla som på något vis varit engagerade i S:t Karins Svenska Skola! Man riktigt såg hur glädjen (och nyfikenheten) sprutade ur speciellt barnens ögon!😍 Vi har med glans klarat av 5 år evakuerade till baracker! Också det arrangemanget väl skött av stan. Nu har vi Finlands finaste skola! Tack!