Förflytta dig till innehållet

Femton flyktingar från Kongo kommer till Pargas i april

Arkiv / Mikael Heinrichs
barn av utländsk härkomst och en kvinna i ett klassrum
I Koivuhaan koulu har man tillsammans med Röda korset ordnat en populär läxläsningsklubb. I höst kan det bli aktuellt med elever med kongolesiskt ursprung.


I slutet av april kommer de första flyktingarna från Kongo till Pargas. Det handlar om en grupp på femton personer i fyra familjer där de yngsta barnen bara är någon månad och de äldsta tonåringar.

Pargas stads flyktingkoordinator Gudrun Degerth säger att de kommer från läger i Zambia.

– De är av kongolesiskt ursprung, men en del av dem har kanske aldrig ens bott i Kongo, eftersom situationen i de här länderna är sådan att man flyr och kanske har bott i läger i många år.

De senaste flyktingarna har kommit från Syrien

Under de senaste åren har Pargas i medeltal tagit emot en flyktingfamilj eller 6–7 personer per år. Senast i fjol våras kom elva kvotflyktingar till Pargas. De senaste åren har de kommit från Syrien.

– Att gruppen som nu kommer till Pargas är kongolseser beror på att Finland i år tar emot kvotflyktingar från Syrien, Afghanistan och Kongo, säger Degerth.

Hon håller som bäst på med de praktiska förberedelserna, som att ordna bostäder och diskutera med bildningssektorn och hälsovården.

– Läget är ganska bra, men vi behöver ännu hitta en större bostad. Troligen kommer de till Pargas och inte till skärgården eftersom det är lättare att ta sig från Pargas till Åbo och de olika instanser som de behöver besöka. Också Nagu har diskuterats, men det handlar om var det finns bostäder och resurser i skolorna att ta emot dem, så att det fungerar smidigt.

Degerth säger att den specialklass som finns i finska Koivuhaan koulu har fungerat bra för nykomlingarna.

Integrationsspråket är ännu oklart

De flyktingar som de senaste åren har kommit till Pargas har integrerats på finska. Degerth säger att flyktingarna själva i princip får välja om de vill integreras på finska eller svenska.

– De får någon form av infopaket om Finland där de är, men det är ganska komprimerad information. Vi måste diskutera bland annat med bildningssektorn om vilka olika möjligheter det finns.

Skolgången blir aktuell först i höst, eftersom det är mycket annat praktiskt med till exempel hälsokontroller och vaccinationer som måste ordnas först.
Pargasbor som vill hjälpa till får gärna ställa upp som vän- och stödfamiljer.

– När bostäderna är klara behöver vi också möbler och husgeråd om någon har extra. Om någon vill ordna kurs i vardagsfinska eller svenska går det också bra eller någon form av program i sommar. All frivillighjälp tas tacksam emot.

Beredskap att ta emot också andra flyktingar

Med tanke på krisen i Ukraina, vilken beredskap har Pargas att ta emot eventuella flyktingar från Ukraina?

– Staten har boenden för dem som söker asyl vid Finlands gräns. Det närmaste finns i Pansio. När den stora flyktingvågen kom 2015 öppnade Röda Korset tillfälliga förläggningar, till exempel i Nagu. NTM-centralen har sedan frågat kommunerna om platser för dem som har fått stanna. Det finns en beredskap och människor är välvilligt inställda. De flesta kommuner behöver också arbetskraft.

Den som vill hjälpa till kan kontakta Gudrun Degerth på förnamn.efternamn@pargas.fi eller 040 488 5950.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter