Staden försöker stöda mikroföretagen

Pargas stad vill arbeta för att det finns skärgårdsturism året om. Men enligt Benjamin Donner, turismchef i Pargas, handlar det inte bara om att försöka locka människor till skärgården eller sy ihop nya paket av aktiviteter.
– Det handlar i väldigt hög grad också om att hitta på sätt att stöda mikroföretagen att orka ta emot kunder året om, säger Donner och fortsätter:
– Många företagare jobbar ensamma och vågar inte eller kan inte anställa kunnig året om-personal som de kan ge över ansvaret för verksamheten åt för att själv kunna vila upp sig och ta semester. En del företag orkar och vill helt enkelt inte då det kommer till kritan expandera och ändra sin verksamhet så att de extensivt skulle ha saker att marknadsföra nya säsonger.
Många små företag är helt enkelt rädda för att växa. Det är inte sagt att företagets ekonomi tillåter en expansion men det kan också handla om att man är beroende av att grannföretaget har öppet, att det ordnas transporter och så vidare.
– Allt det här vill vi komma åt på olika sätt. Det kan vara fråga om gemensamma öppethållningsgarantier, att locka nya aktörer till området för att samarbeta med existerande, att aktivt stöda de som tillsammans skapar innehåll genom marknadsföringsåtgäder, med mera, säger Donner.
Trots att lite över 80 procent av skärgårdens besökare också ett icke-coronaår är inrikesresenärer, är det också viktigt att kontinuerligt arbeta med internationella marknader för att nå nya växande målgrupper med möjligheter att resa utanför existerande högsäsong.
Det här gör Pargas genom samarbete med internationella resebyråer och exempelvis marknadsförings- och försäljningstillfällen utomlands tillsammans med Visit Finland, berättar Donner.
En ny sak man i Pargas helt konkret gör för att förlänga turistsäsongen är att man inom ramen för stadens turismstrategi har skapat en arbetsgrupp bestående av företags- och föreningsaktiva från hela Pargas som jobbar med frågan.
– Produktifiering av nya produkter för nya säsonger, tillsammans idéa och utveckla nya evenemang, förbättra resekedjorna ut till skärgården och informationen om dem, räknar Donner upp.
Ett synligt resultat av arbetsgruppens jobb är att man i samarbete med NTM-centralen påbörjat trafiken mellan Iniö och Houtskär tidigare samt i andra ändan avslutar den senare. Det här betyder att Skärgårdens ringväg i år i sin helhet öppnar för turister den 13 maj och avslutas den 4 september.
Det har också ordnats träffar för företag och föreningar som man kallat ”Öppen skärgård” och kommit överens om att de olika kommundelarna koncentrerar sina evenemang utanför högsäsong till olika veckoslut för att på det sättet kunna effektivera marknadsföringen och skapa starkare skäl att ta sig till skärgården.
Mycket bra sammanfattat! Har ingenting väsentligt att tillägga. Samarbete med kommuner som kan kopplas ihop under temat Island Hopping i denhär regionen, är kanske något man ännu kunde utveckla tillsammans med NTM-centralen, Åland, Kimito, Nådendal och t.ex. Hangö. Sen skall ju den påbörjade verkliga cykelvägen byggas färdig hela vägen längs stora ringvägen och lilla ringvägen.