Kaffeentreprenör har köpt Kimito kvarn – ska också öppna sommarcafé

Benjamin Andberg välkomnar ÅU in till Kimito kvarn i Påvalsby – ett spännande utvecklingsprojekt som han nyligen köpt.
– Just nu håller jag på att städa undan fundera ut hur allting fungerar här, säger Andberg och tittar upp mot de många snören som hänger från maskinerna.
Vad de gör och hur det enorma maskineriet fungerar har han ännu inte klart för sig. Taktiken är att pröva sig fram, ett snöre och en startknapp i taget.

Den 120 år gamla kvarnen, som på sin tid fått fina kvalitetsutmärkelser för sina produkter, ska så snart det bara är möjligt startas upp för att mala säd till mjöl igen.
Till sommaren planerar Andberg dessutom att placera en container med ett sommarcafé utanför kvarnen. Här finns färdigt en betongplatta – rester från den stora branden i som förstörde en lagerbyggnad invid kvarnen för två år sedan.
Driver kafferosteri, caféer och jordbruk
– I femton år har jag hållit på med kaffe, det har jag en passion för, säger Andberg, som driver Helsingfors kafferosteri och dessutom kaféerna Päiväkahvibaari Vallila och Päiväkahvibaari Teurastamo.
Företaget har vuxit så att Andberg numera har 20-24 anställda och allt mer av jobbet handlar för honom om administration och ledarskap.
– Det har jag inte någon passion för, säger Andberg och berättar att följden blev att familjen för två år sedan köpte ett gammalt jordbruk, Eskils gård, i Lovisa och flyttade från Helsingfors.
På gården finns hundra tackor och elva kor som Andbergs fru har hand om, medan han själv sköter jordbruk och pappersarbete. Andberg trivs bra med sitt nya liv, men konstaterade att han hade ett behov att hitta på något nytt. Det är här som Kimito kvarn kommer in i bilden.
– Jag mår bra av att djupdyka i något, att strukturera upp något från grunden och så gillar jag branding.
Köpte av konkursbo
I augusti besökte Andberg kvarnen för första gången och har nu köpt den från konkursboet. Kvarnen har varit ur bruk i nästan ett år, sedan den tidigare företagaren Jouko Laakso slutade.
Kimitoön är bekant för Andberg bland annat genom sommarjobb och sommarbesök. Nu är han här två-tre gånger i veckan för att jobba i kvarnen.

Håller fast vid traditionen
För Andberg är det viktigt med lokala råvaror, och han går gärna vidare på spåret att kvarnen erbjuder kvalitativt mjöl med råvaror från lokala åkrar.
Han brinner för regenerativt jordbruk och kolbindning och vill gärna skapa en produkt i kvarnen som utgår från de värderingarna. Det handlar alltså bland annat om ett minskat klimatavtryck, varierad växtföljd och välmående jordmån.
Till en början blir det rågmjöl som ska produceras här, eftersom det är en mindre omständlig process än till exempel vetemjöl, där fler arbetsskeden ingår. Även tidigare har ungefär 70 procent av kvarnens produktion varit rågmjöl.

Än så länge har Andberg inte klart för sig vilken kvarnens specialitet framöver kunde vara. Målsättning nummer ett är att komma underfund med hur kvarnen fungerar.
– Det här blir nog ingen guldgruva, men det är en rolig grej som gör mig glad!
Hoppas på att få fungerande rågmjöl igen . Min ”grundsur” från 1991 längtar också ! Stockholmsversionen instämmer.