Sponsorer ger Dalsbruks kolugnar nya tak – kan komma att öppnas för besökare

Dalsbruks kolugnars interiör kan med stor sannolikhet visas upp för allmänheten i framtiden. Det berättar Kimitoöns kommun i ett pressmeddelande.
Restaureringsarbetet av kolugnarna inleddes i november i fjol. Innan årsskiftet fick en av kolugnarna ett nytt tak.
Nya tak till de övriga ugnarna kommer att tillverkas av virke sponsrat av Föreningen Konstsamfundet genom lokala Söderlångvik gård.
– För oss kändes det ganska självklart att låta lokalt virke användas till ett lokalt ändamål, säger Siv Vesterlund-Karlsson, skogsansvarig på Söderlångvik gård i pressmeddelandet.
Hela processen från stock till virke kan utföras av lokala entreprenörer, vilket ger ett mervärde till hela projektet.
Stockvirket till taken har redan avverkats och åker snart till sågning i Villkärr i Kimito. Alla de praktiska arrangemangen, från avverkning till transport av stockarna, doneras av Stora Enso.
Utöver de kommande nya taken har hela kolugnsområdet uppgraderats från ett regionalt till ett nationellt fornminne. Det berättar Kristian Lindroos , styrelseordförande i Sagalunds museistiftelse i pressmeddelandet.
– Det här är en stor sak. Det har nämligen visat sig att den kolugnssamling vi har här i Dalsbruk är den största i hela Europa, och därför är de nu ett fornminne på nationell nivå, förklarar han.
Det har också gjorts grundliga lasermätningar av alla ugnar och prover av bland annat fogmassan har tagits för kemisk analys. Det här materialet är till stor hjälp då man gör upp en plan för ordningsföljden av de kommande restaureringsåtgärderna, förklarar Lindroos.
– Lasermätningarna ger oss intressanta 3D-bilder och en översikt av ugnarna med en centimeters noggrannhet. Utgående från dem är det lättare att avgöra vilka åtgärder som måste ske först och vad som krävs för att lyckas.
Konserverings- och restaureringsarbetet tar därmed den tid det behöver, här väntar en arbetsprocess som kräver noggrannhet. Enligt Lindroos är det till stor del finansieringsmöjligheterna som påverkar projektet. Men när arbetet väl är klart är det mycket sannolikt att kunna öppna upp åtminstone någon kolugn.
Till vilken mån ugnarna kan öppnas eller hurdan verksamhet som kommer kunna bedrivas i dem vet man inte ännu, men framtidsvisioner råder det ingen brist på. Lindroos ser bland annat att det 3D-material som nu finns tillgängligt gott kunde ingå i ett framtida virtuellt museum.
– Det är i alla fall visionen, men vad som blir verklighet återstår förstås att se, konstaterar han.
Konserverings- och restaureringsarbetet fortsätter så fort det blir lite varmare.
Under vintern anlitade Kimitoöns kommun och Sagalunds museum i samråd med Åbo museicentral ett företag för att utforma en detaljerad konstruktionsplan för alla kolugnar i Dalsbruk. Konstruktionsplanen ska under de kommande åren stå som grund för nödvändiga reparationer av de gamla ugnarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.