Behovet av intensivvård har rasat i Finland – ”Omikronfasens smittkurva har planat ut”

Antalet covid-19-smittade som behöver intensivvård har minskat snabbt. Det här säger professor Matti Reinikainen från universitetssjukhuset i Kuopio.
– Behovet av intensivvård har sjunkit kraftigt de senaste två veckorna, sade Reinikainen på en presskonferens om coronaläget på torsdagen.
Tillställningen ordnades av Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Det minskade vårdbehovet korrelerar med andra uppgifter.
– Virusfynden i avloppsvatten har gått nedåt i de flesta städer. Den här utvecklingen började för tre veckor sedan och är en mycket positiv signal, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, ledande expert vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Att mäta virusmängder i avloppsvatten är en vedertagen metod att följa med hur en epidemi utvecklas i ett samhälle.
– Data bekräftar nu att smittkurvan för omikronfasen har planat ut.
”Tredje vaccindosen ytterst viktig”
Antalet som smittas är fortsättningsvis på en hög nivå, men de grupper som är i riskzonen är klart mindre, säger Voipio-Pulkki. Det här beror på att coronavirusets omikronvariant för det mesta leder till mycket lindrigare fall av covid-19.
Det är ändå viktigt att minnas att sjukdomen utgör en risk för äldre och svaga. De som nu behöver intensivvård är i de allra flesta fall människor i mycket hög ålder. Av dem som under pandemin har behövt intensivvård har ungefär var femte avlidit – men bland dem som fyllt 80 är de dödas andel 45 procent.
– Den tredje vaccindosen är ytterst viktig för äldre. Det är också bra för dem att fortsätta undvika platser med mycket folk, säger Voipio-Pulkki.
Reinikainen passade på att jämföra vårdbehovet under pandemin jämfört med säsongsinfluensan.
– De som har behövt sjukhusvård på grund av covid-19 är på årsnivå tio gånger så många som de som behövt vård på grund av influensa.
Totalt har 2012 dödsfall till följd av covid-19 rapporterats fram till den 2 februari. Under de senaste två veckorna har dödsfallen varit 250, varav över 80 procent har gällt personer över 70 år.
Många är helt ovaccinerade
Myndigheterna nedtonar nu smittsiffrornas betydelse. Finland har sannolikt betydligt fler smittfall än vad som nu framgår av de dagliga covid-19-rapporterna.
– Det lönar sig inte längre att titta på dem, eftersom man nu testar och registrerar så mycket mindre, säger Anna Katz, projektchef vid THL.
Under perioden 3–9 januari togs över 200 000 coronatest, under perioden 24–30.1 under 140 000.
Katz varnar för att tro att allt skulle vara över.
– På global nivå pågår pandemin fortfarande.
Vaccinationerna uppges fortfarande skydda mycket bra mot allvarliga symtom. Vaccineringsläget ser överlag bra ut i Finland, anser Katz, men det finns många som är helt ovaccinerade eller inte har fått alla doser.
– Ingen ska spela rysk rulett och tro att sjukdomen blir lindrig i det fall man smittas. Vi blir inte heller kvitt munskyddet på en tid, säger Katz.
Ungefär var sjunde finländare har inte alls låtit vaccinera sig.
Social- och hälsovårdsministeriets mål är att hålla samhället så öppet som möjligt, säger Voipio-Pulkki. Vid behov kan nya restriktioner bli aktuella.
– Det kan gå så att en ny virusvariant ännu överraskar oss
Samma råd gäller
1. Låt dig vaccineras.
2. Om du känner dig sjuk, stanna hemma i fem dagar. Använd gärna självtest.
3. Minns en god hygien: tvätta händer, använd munskydd, håll avstånd, vädra och se till att luftväxlingen är god.
Presskonferensen kan ses här nedan.
Uppdatera intyget
Covidintyget, det så kallade coronapasset, har tillsvidare lagts på is. Det går alltså inte att kringgå några begränsningar med ett intyg.
För närvarande bereds en lagreform som kan leda till att coronapasset kan tas i bruk senare, i fall smittläget försämras.
Coronapass behövs fortsättningsvis om man ska resa utomlands.
För den som har fått två doser vaccin är intyget giltigt för resor inom EU i 270 dagar efter att man fått den andra sprutan.
Giltighetstiden för intyget är inte begränsat för dem som har fått tre doser vaccin. De bör ändå ladda ned det senaste intyget, med anteckningen om tre doser.
Alla reseregler som gäller EU-länderna finns på sajten reopen.europa.eu.
Den som ska resa utanför EU bör själv kontrollera vilka regler som gäller där.
3.2.2022 kl. 13.45: Artikeln kompletterad med fler detaljer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.