ÅA:s studentkår kritisk till akademins fastighetsplan – ”Det känns som en blöt trasa i ansiktet”

Åbo Akademis studentkår har med oro följt med akademins planer på att göra sig av med flera fastigheter i akademikvarteret. Planerna som fick offentlighet i går innebär bland annat att akademin avstår från ASA-huset, Domvillan, Gripen och huvudbyggnaden, det så kallade FÄ-huset.
Studentkårens styrelseordförande Veera Granroth säger att man nog har haft möjlighet komma med utlåtanden då förslaget var på remissrunda, men att omställningarna skulle bli så här stora trodde hon inte.
– Då var planerna ganska abstrakta och det var först nu som vi slutresultatet presenterat för oss. Att det skulle vara så här omfattande var en överraskning.
Studentkåren har gratis fått hyra fastigheten Geologicum i hörnet av Akademigatan och Domkyrkotorget. Studentkåren har sin tur delat ut lokalerna till cirka 20 klubbar och föreningar.
Och trots att fastigheten inte formellt finns på den nu aktuella fastighetslistan oroar sig Granroth över att studenterna blir hemlösa efter år 2026 då hyreskontraktet går ut.
– Akademin har i ett tidigt skede signalerat att man vill bli av med hela kvarter och eftersom Geologicum finns i samma kvarter som flera andra fastigheter på listan har jag svårt att tro att Geologicum finns kvar för oss efter år 2026.

Enligt planerna ska campusområdet koncentreras till det nya kvarteret Stjärnan runt Biskopsgatan.
Men frågan är om där kommer att finnas rum för föreningarna och klubbarna.
– Det finns egentliga inga planer för kvarteret Stjärnan och det är helt öppet vad där kommer att finnas. Men vi är oroliga för att där inte finns plats för studerande, och i synnerhet inte för föreningarnas klubblokaler.
Ifall det går så illa att studenterna blir utan utrymmen kan det få konsekvenser på lång sikt.
Även om man säger sig förstå de ekonomiska realiteterna befarar studentkåren att en nedmontering av campusområdet gör att akademin inte längre lockar studerande på samma sätt som tidigare.
Nu vill vi se satsningar på den sociala biten och att vi studerande får en möjlighet att träffas och umgås.
Och att nedskärningar sker efter två år av distansstudier som har satt studenterna under hård press gör inte saken bättre, säger Granroth.
– Det är problematiskt att vi har distansstuderat i två år. Nu vill vi se satsningar på den sociala biten och att vi studerande har möjlighet att träffas och umgås. Därför känns det som en blöt trasa i ansiktet att komma med ett sådant här nedskärningsförslag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.