Förflytta dig till innehållet

Hit flyttar förlossningarna och barnavdelningen – På Fyrsjukhuset får familjen vara tillsammans

Arkiv/Emma Strömberg
Badkar på sjukhus
Barnmorskan Mari Soini ändrar ljussättningen i förlossningsbadkaret.

Rött, rosa, blått eller turkost. Barnmorskan Mari Soini demonstrerar hur man kan ändra belysningen i badkaren på förlossningsavdelningen i det nya Fyrsjukhuset. Här kommer alla barn i Egentliga Finland att födas från och med mitten av februari.

­Förutom föderskor kommer alla barnpatienter och patienter med sjukdomar i huvud- och halsområdet att få vård här. Mödravården och barnavdelningarna flyttar från U-sjukhuset som kommer att rivas.

Emma Strömberg
Avdelningsöverläkare Anna-Maija Kujari visar barnjouren på andra våningen. Sälen är barnens följeslagare här.

Centralt i planeringen av det nya sjukhuset är att familjerna hela tiden ska kunna vara tillsammans. På barnavdelningen har alla egna rum med ett sängskåp som kan fällas ner för föräldern. Heikki Lukkarinen som leder Barn- och ungdomskliniken lyfter fram att fastän ett brutet ben läker snabbt, kan det psykiska traumat ta längre att läka.

­­­– Att föräldrarna kan vara närvarande är kritiskt för barnets välmående.

I de gamla utrymmena fanns 3-4-personersrum vilket inte gav de bästa förutsättningarna för vila, konstaterar Lukkarinen också. Barn- och ungdomsjouren flyttar till Fyrsjukhuset den 8 februari och kommer att finnas på andra våningen.

Björnar pryder väggar och dörrar på canceravdelningen för barn.

Mamma och baby tillsammans hela tiden

Avdelningen för graviditetsuppföljning, förlossningsavdelningen och intensivavdelningen för nyfödda kommer nu att finnas på samma våning. I planeringen av de olika utrymmena har man satsat mycket på att babyn och mamman ska kunna vara tillsammans även då det krävs medicinska ingrepp.

Om babyn behöver akuta så kallade stabiliserande åtgärder får mamman komma med till stabiliseringsrummet. Det ska inte längre gå till så att personalen tar med babyn till en annan våning och mamman blir kvar och vet inte vad som händer babyn.

Arkiv/Emma Strömberg
Apparaterna som följer med babyns mående är helt tysta och larmar bara i en telefon som vårdaren bär med sig så att föräldrarna kan sova ostört i samma rum.

Även om både babyn och mamman behöver vård efter förlossningen, till exempel att barnet fötts prematurt och mamman behöver vård efter ett kejsarsnitt, kommer båda att kunna vårdas i samma rum. Tidigare har mammorna skickats till kvinnokliniken, men nu kommer vårdpersonalen istället till mamman på intensivvårdsavdelningen för nyfödda.

­– Forskning visar att om mamman och barnet kan vara tillsammans minskas risken för depression och ångest hos mammorna, säger Liisa Lehtonen som är avdelningsöverläkare på intensivavdelningen för nyfödda.

Hon konstaterar att det också minskar stressen för pappor om de får vara närvarande, men att det tyvärr ännu finns ganska lite forskning om pappans roll i dessa sammanhang.

Rummen har en nedfällbar dubbelsäng så även den andra föräldern kan bo på sjukhuset.

­­– Det är ett viktigt budskap till pappor om att de också är välkomna att stanna här, säger Lehtonen.

Emma Strömberg
När babyn vårdas på intensiven kan föräldrarna sova i den nedfällbara dubbelsängen. – Det här ger budskapet att också papporna är välkomna, säger avdelningsöverläkare Liisa Lehtonen.

Eget badrum i förlossningsrummen

Förlossningsrummen är betydligt rymligare än i U-sjukhuset och det finns egen wc och dusch i anslutning till rummen.

­– Vi har lyssnat på föderskorna och har satsat på att kunna erbjuda individuella alternativ. Vi har tre badkar och yogarep för smärtlindring. Man kan lyssna på musik och ha stämningsfull belysning. Allt det här har avgörande betydelse för förlossningsupplevelsen, säger Kaarin Mäkikallio som leder kvinnoklinikens verksamhetsområde.

Emma Strömberg
Förlossningsrummen är betydligt rymligare än i U-sjukhuset och har egen toalett och dusch. Barnmorskan Mari Soini visar runt.

Men för att de ska kunna ge den bästa möjliga förlossningshjälpen riktar Mäkikallio en önskan till välfärdsområdets nya fullmäktige: att de arbetar för att alla föderskor ska få ha en barnmorska hos sig under hela förlossningen.

Det finns 14 förlossningsrum, samma antal som på den gamla avdelningen, men badkaren är ett fler. Badkaren är placerade mellan två förlossningsrum så man kommer till dem från sex rum.

På det nya sjukhuset finns det helt andra förutsättningar för partnern att stanna kvar på sjukhuset med mamman och babyn. Tidigare har 16 procent fått familjerum, men nu kan alla rum göras till familjerum. Sjukhusets beräkning är att ungefär 75 procent av dem som vill ha ett familjerum kommer att kunna erbjudas ett.

Förra året hade ÅUCS 4200 förlossningar vilket är tio procent fler än året innan.

Slipper ambulansskjutsar

Även behandling av mun- och käksjukdomar och öron-, näs- och halssjukdomar kommer att koncentreras till Fyrsjukhuset från att ha varit utspridda i flera olika byggnader.

­­­­- Att operationssalarna och vårdavdelningen är bredvid varandra är också en stor förebättring, säger Tero Soukka som leder verksamhetsområdet för mun- och käksjukdomar.

Kliniken för mun- och käksjukdomar har hittills funnits i Dentalia, den runda byggnaden på Lemminkäinengatan 2. Patienter som efter en operation behövt avdelningsvård har transporterats med ambulans från Dentalia till U-sjukhuset, vilket skett upp till 800 gånger årligen.

Fyrsjukhuset

Är byggt ovanför Helsingforsgatan.
Avdelningarna flyttar in fr.o.m. 31 januari.
Följande funktioner finns på sjukhuset:
behandling av sjukdomar hos barn och unga
behandling av kvinnosjukdomar och förlossningar
behandling av öron-, näs-, och halssjukdomar
behandling av mun- och käksjukdomar.
Sjukhuset färdigställs ungefär ett år försenat på grund av problem med betonglocket över vägen.

Emma Strömberg
En muralmålning möter en i aulan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter