Nordiska rådet lobbar för ”Enestam-rapporten” – ett ökat civilt krissamarbete behövs

Nordiska rådets presidium behandlade Enestam-rapporten vid ett digitalt möte under tisdagen. I sitt beslut konstaterar presidiet att Nordiska rådet aktivt bör bidra till att regeringarna följer upp de flesta av rapportens rekommendationer så fort som möjligt.
– Under pandemin har vi sett att det finns ett behov av att stärka det nordiska samarbetet i kristider. De rekommendationer som lyfts fram i Enestam-rapporten är i linje med presidiets ståndpunkter. Just nu finns ett momentum för att stärka samarbetet inom civil krisberedskap och därför vill vi i presidiet trycka på regeringarna så att de följer upp på rapportens rekommendationer, säger Erkki Tuomioja, i ett pressmeddelande.
Tolv förslag i Enestam-rapporten
Enestam-rapporten innehåller tolv rekommendationer. Där föreslås bland annat att de nordiska samarbetsministrarna ska få ansvar för samarbetet inom civil krisberedskap, att det inrättas en nordisk nätverksenhet för civil krisberedskap, att man genomför ett pilotprojekt för gemensam upphandling av vaccin och att man undersöker möjligheten till gemensamma beredskapslager.
Presidiets förslag går nu vidare till hela Nordiska rådet som behandlar frågan i plenum på Temasessionen i mars.
I linje med strategin för samhällssäkerhet
Det är Jan-Erik Enestam, tidigare minister i Finland, som har utarbetat rapporten på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Han presenterade sina rekommendationer vid Nordiska rådets session i Köpenhamn 2021 och på ett presidiemöte i december.
Enestams rapport går mycket i linje med Nordiska rådets strategi för samhällssäkerhet från 2019. Strategin innehåller flera konkreta förslag till beredskapssamarbete och den har stått som grund när Nordiska rådet de senaste åren har tryckt på regeringarna för att stärka det civila krissamarbetet.
Nästa gång Nordiska rådet möts är 21–22 mars. Då hålls Temasessionen, denna gång fysiskt i Malmö om pandemin tillåter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.