Allt fler byter värmesystem – boomen känns av i Pargas och Kimitoön

Att det just nu går bra i värmepumpsbranschen känner man av både hos Strandells El i Kimito och hos Skärgårdens brunnsborrning i Pargas. I fjol växte marknaden i Finland med över 25 procent.
På Strandells El i Kimito ser man fortsättningsvis effekten av den boom som startade för två år sedan i och med regeringsprogrammets punkt om att avveckla användningen av fossilolja för uppvärmning. Då ökade försäljningen hos Strandells med ungefär en femtedel.
Någon ökning i försäljningen som skulle ha en direkt koppling till prisökningen på el ser man inte hos Strandells.
Vd Jimmy Kronberg på Skärgårdens brunnsborrning säger att företaget efter några sämre år nu ser en större ökning än på länge. Här är det jordvärme som är i fokus.

– Nu svänger det uppåt, säger Kronberg, och konstaterar att de stöd man kan få vid byte av oljepanna till ett klimatsmartare uppvärmningssätt nu är betydande för kunderna.
Upp till 4 000 kan man få från staten om man avstår från oljeuppvärmning och dessutom är det aktuellt med ett högre hushållsavdrag för installationen (maxbelopp 3 500 euro per person).
Ökning med 25 %
Försäljningen av olika värmepumpar ökade ifjol i Finland med en fjärdedel och det här ser ut att hålla i sig.
År 2021 installerades 130 000 värmepumpar i Finland för en summa på 800 miljoner euro.
Försäljningen ökade för alla typer av värmepumpar. Främst var det småhus- och höghusägare som investerade i värmepumpar.
Finlands 1,2 miljoner värmepumpar för totalvärdet sju miljarder euro står nu för 20 procent av uppvärmningen.
Mest ökade försäljningen av luft- vattenvärmepumpar: 12 500 sådana såldes i landet ifjol.
Enligt Finska värmepumpsföreningen Sulpus verksamhetsledare Jussi Hirvonen hänger populariteten ihop med fler faktorer, som till exempel högt pris på el och olja, men det har också betydelse att värmepumpar nu är rätt vanliga och har gott rykte om sig, inte bara för miljöaspektens skull.
Källa: Sulpu
Sagalunds museum slopar oljan
På Kimitoön är byte av värmesystem just nu aktuellt för Sagalunds museum i Kimito. Både Sagalundgården och Vreta skola på museiområdet ska framöver värmas upp med bergvärme (tre borrhål var) istället för med olja.
– På lång sikt är det här både mer ekonomiskt och ekologiskt. Miljövärden är viktiga för oss och vi jobbar fram en hållbarhetsstrategi, säger museichef John Björkman.
Eftersom investeringen är stor, i klassen 120 000 euro, har man vid museet övervägt det här noga. Investeringen finansieras med lån.
– Det här började egentligen i februari år 2021 då oljepannan i Vreta skola sprack i värsta kylan och vi måste ta till en tillfällig nödlösning, säger Björkman.
Oljepannan i Vreta skola är från 60-talet, medan den i Sagalundgården är ännu äldre – från 1940-talet. Enligt Björkman har oljekostnaden varit kring 21 000 euro i året, men borde i och med bytet sjunka till en tredjedel, beroende på elpriset. Inom tio år borde investeringen ha betalat sig tillbaka.

– I och med denna uppdatering har vi vår uppvärmning på en relativt hållbar bas då vi har våra fastigheter i Dalsbruk på fjärrvärme och Sagalund på bergvärme.
Den gamla oljepannan i Sagalundgården kommer att sparas som en del av byggnadens historia. Den nya värmepumpen fick ändå plats i pannrummet.

Rekordår på Skärgårdens brunnsborrning
Skärgårdens brunnsborrning gjorde ifjol ett rekordår med 120-150 värmepumpinstallationer. Främst handlar det just byte från olja och vd Jimmy Kronberg tror att boomen kommer att hålla i sig. Han vet att det finns mer än 150 000 hushåll i landet som fortfarande använder olja till uppvärmning.
Men också hos Skärgårdens brunnsborrning säljer man nu mer luft- vattenvärmepumpar än förr.
Förutom oljepriset ser Kronberg att också de höga elpriserna påverkar kundbeteendet.
– Då man väljer värmepump vill man gärna dimensionera så att pumpen inte använder tilläggsel. Det går lättast att lösa med bergsvärme.
Som ordförande för brunnsborrarföreningen Poratek vet Kronberg att alla företag som borrar energihål nu utnyttjar sin fulla kapacitet och att det finns marknad för att expandera.
– Större husbolag går nu alltmer över till bergvärme, då fjärrvärmen blir dyr, säger Kronberg.
Strandells El tror att boomen håller i sig
Enligt Mats Strandell på Strandells El sålde man under fjolåret 30 värmepumpssystem till egnahemshus, de flesta av dem luft- vattenvärmepumpar.
– Det är oftast vid större fastigheter som det är aktuellt med jordvärme, säger Strandell.

En luft- vattenvärmepump tar energi från uteluften till vara och värmer såväl husets varmvatten som det vattenburna värmesystemet. Den här lösningen kräver alltså inga borrhåll, liksom bergvärme, eller nedgrävda värmeslingor i marken som annan jordvärme. Därför är varianten också billigare att skaffa och återbetalningstiden kortare.
De mindre luftvärmepumparna, som främst är ett komplement till annan uppvärmningsmetod, säljer man så många som 200 per år. Enligt Strandell uppskattar kunderna dem eftersom det blir en mindre investering, men som ändå ger stora inbesparingar, till exempel om man har eluppvärmning.
Strandell tror att boomen som för dem startade för två år sedan kan hålla i sig ytterligare.
– Det finns ännu många som använder olja för uppvärmning, men som vill tänka mer ekonomiskt och grönt, säger Strandell.

Strandells El är verksamt i hela Åboland, men också i västra Nyland. De större projekten finns ofta längre bort. Men till exempel hälften av luft-vattenvärmepumparna går åt på Kimitoön.
Mats Strandell ser med tillförsikt på framtiden. Värmesystem är inte eviga, utan behöver uppdateras och dessutom byggs det nya hus hela tiden. Att Kimitoöns befolkning är på uppgång just nu har man också känt av på Strandells – många nya förfrågningar kommer in.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.