Markus och Jolle har snart rott över Atlanten – ”Det ska bli skönt med en säng. Och ost”

I snart 42 dygn har Markus Mustelin, 61, och John ”Jolle” Blässar, 57, rott. De startade den 12 december från La Gomera på Kanarieöarna och i natt, runt midnatt finsk tid, tar de i land på ön Antigua som ligger i den karibiska övärlden.
Det betyder 42 dygn av konstant roende, i tvåtimmarsskift. Den som inte ror äter eller sover.
– När vi kollade loggboken i går, var det nog ganska konstigt att tänka att under hela den här tiden, så är det någon av oss två som har rott, säger Åbobördige Markus via en knagglig telefonlinje från mitten av Atlanten, medan Jolle sitter och ror.
I sällskap med Atlantens fauna har de tillbringat dagarna på ett världshav som har uppvisat ett nytt ansikte varje dag.
– Här är underbart. Och visst är det ju coolt – när man är så här nära vattnet så märker man skiftningarna hela tiden. Havet ser annorlunda ut varje morgon.

Killarna deltar i en tävling som kallas Atlantic Challenge och ordnas av en whiskyproducent. Tävlingen har ordnats i sin nuvarande form sedan 2013, och i år deltar 36 båtar från tio länder. Markus och Jolle är de enda finländarna.
De har tränat för rodden i två år, men de är vana båtmänniskor och har deltagit i bland annat i segeltävlingen Whitbread Round the World Race (numera Volvo Ocean Race) tidigare.
Atlantic Challenge
- Ordnas årligen av ett känt whiskyföretag, och de tävlande ror över 3000 sjömil över Atlanten.
- Starten gick från La Gomera på Kanarieöarna den 12 december och målet är på ön Antigua i Karibien.
- I år medverkade 36 båtar från 10 länder, med en besättning på en till fyra personer.
- Totalvinnaren, schweiziska fyrmannabåten Swiss Raw, kom i mål redan i början av den här veckan.
- I de specialbyggda roddbåtarna finns mycket teknik. Bland annat reningsteknik för havsvatten och navigationsteknik som håller båten på rätt kurs.
Atlantic Challenge kan göras solo eller i tre- eller fyramannabåtar. Eller i par, som Markus och Jolle bestämde sig för. Det gör dock att det blir betydligt mindre vila för dem än för de större besättningarna. Två timmar rodd, två timmar vila. Konstant. I över 40 dygn.
– Vi har gått in i väggen flera gånger. Den första gången var efter en och en halv vecka, ungefär när vi nådde passadvindarna. Då är det riktigt mentalt tungt, säger Markus.

Taktiken var att gå ut hårt just för att nå passadvindarna så snabbt som möjligt, eftersom de ger stor draghjälp. Från Kanarieöarna bar det därför av nästan rakt söderut för att komma raka vägen till passadvindarna utanför Mauretaniens kust.
Och taktiken har betalat av sig. När Jolle och Markus nu närmar sig målet på Antigua är de 18:e båt totalt, men överlägsen etta i klassen för parroddare.
– Vi har legat etta i princip sedan början, så det lönade sig att komma snabbt ner, även om det har varit tungt emellanåt.
Några större äventyr har Markus och Jolle inte råkat ut för, men de har fått se Atlantens djurliv på nära håll. Bland annat fick de påhälsning av en fregattstormsvala i kabinen och en dag överraskades de av att en stor bonit hoppade upp i båten.
– Jag satt och vilade och hörde en stor smäll i skrovet. Det var en sju, åtta kilo stor tonfisk som hade hoppat in i båten. Jag har ingen aning om hur den kom in, men vi tog fram kamerorna och passade på att ta några bilder med den innan vi släppte tillbaka den. Hoppas den klarade sig, säger Markus och skrattar.

Övrigt djurliv har de bara sett på håll.
– Vi har sett både valar och delfiner. Men också flygfiskar, tonfiskar och spjutfisk, det är helt magiskt ibland.
En av de brittiska båtarna som deltar i tävlingen fick lite mer närkontakt med just spjutfiskarna. Marlinfisken bestämde sig för att britternas båt såg väldigt mycket ut som ett byte och rammade den med sådan kraft att den gjorde hål i skrovet. Till all lycka kunde besättningen reparera båten och fortsätta rodden.
Också vädret har varit på roddarnas sida. Tävlingen ordnas utanför orkansäsongen, men de har inte ens råkat ut för några stormar
– Egentligen har det inte hänt några stora, dramatiska saker alls för vår del, säger Markus.


Den största utmaningen har i stället varit utmattningen. Trots att Markus och Jolle snabbt vande sig med sovrytmen, så tär det på krafterna att ro över 40 dygn i ett sträck.
– Det finns vanlig sömnbrist och så finns det utmattning. Att vara utmattad är inte kul, för det sätter sig i huvudet. Man blir negativ och irriterad – och det är inte bra ombord på en roddbåt ute på Atlanten, säger Markus.
Men när ÅU talar med killarna har de bara ett drygt dygn kvar av resan, och humöret är betydligt bättre.
– Nu vet vi ju att det snart tar slut, så vi passar på att njuta av den sista delen ordentligt. Det är ju en upplevelse helt i egen klass.

Markus sticker ändå inte under stol med att det ska bli skönt att komma i land.
– Det ska bli skönt med en säng. Och ost.
Efter det blir listan snabbt längre:
– Och burgare. Och pommes frites. Och en öl. Dusch. Familjen.
Efter en kort tystnad tillägger han:
– Det är ju nog jättespartanskt här.
Telefonsignalen blir knagglig igen, men innan han lägger på konstaterar Markus:
– Vi vill också säga att det har stor betydelse för oss att det är så många som stöttat, hälsat och hejat på oss under den här resans gång. Vi vill också tacka alla som bidragit till vår insamling för Östersjön, som vi gör i och med rodden.
Den som vill följa med när Markus och Jolle kommer i land natten till söndag, kan kolla in deras Facebook-sida Tworowingfinns, eller deras webbsida tworowingfinns.fi. Där kan man också lämna ett bidrag till insamlingen för Östersjön.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.