Hemvården drabbas hårt av vårdarbristen – nästan en av två jobbar övertid varje vecka

Personalbristen inom åldringsvården drabbar speciellt hemvården. En av fyra hemvårdsenheter tampas med brist på personal varje vecka, och sex procent dagligen, visar en enkätundersökning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) låtit genomföra i november.
När det gäller dygnet runt-vården av åldringar har fyra procent av enheterna problem med bemanningen varje vecka.
Hela 95 procent av dygnet runt-enheterna uppfyller ändå det lagstadgade kravet om 0,55 vårdare per boende. Det är en förbättring jämfört med föregående enkät, gjord i maj, då motsvarande procenttal var 90 procent.
Arbetskraftbristen är fortfarande stor inom åldringsvården, trots att branschen har rekryterat över 7 000 nya arbetare under det senaste halvåret – problemet är bristen på utbildning hos de nyrekryterade. Runt 14 procent saknar utbildning inom branschen.
Dessutom har branschen misslyckats locka tillräckligt mycket folk, då över 2 400 rekryteringsförsök har slutat med att ingen jobbsökande med rätt utbildningsgrad har hittats.
Personalbristen inom hemvården leder till överbelastning för de som jobbar inom branschen. I undersökningen meddelade 43 procent att de jobbar övertid varje vecka eller oftare, och mer övertid korrelerar med de enheter som har brist på personal.
Var tionde hemvårdsenhet jobbar övertid dagligen. Samma siffra för dygnet runt-enheterna är en procent.
– Arbetstagarnas fortsatta övertidsjobb påverkar belastningen och orken. För lite personal kan också leda till misstag i jobbet, och därmed farosituationer. De stora vårdbolagen måste också se till att hemvårdens resurser inte sjunker för mycket, när personalen flyttas till dygnet runt-vården, säger Sari Kehusmaa, ledande expert på THL.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.