Förflytta dig till innehållet

Ökad spridning av coronan utmanar arbetsplatserna – längre sjukfrånvaro utan intyg borde godkännas, tycker Arbetshälsoinstitutet

Alexandra Granberg
ett munskydd hänger över ett cykelstyre
På grund av ökad sjukfrånvaro är läget på arbetsplatserna nu annorlunda än tidigare under pandemin, enligt Arbetshälsoinstitutet.

Den kraftiga ökningen av smittotalen till följd av omikron ställer hårda krav på arbetsplatserna, skriver Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

– På grund av ökad sjukfrånvaro är läget på arbetsplatserna nu annorlunda än tidigare under pandemin. Förutom säkerheten i arbetet och arbetshälsan ska arbetsgivaren även se till att operativa beställnings- och leveranskedjor inte bryts på grund av lindriga fall av coronavirussmitta under de närmaste veckorna, säger Antti Koivula, generaldirektör på Arbetshälsoinstitutet.

– Ökade fall av sjukfrånvaro kan påverka hela samhällets funktion. Om exempelvis sjukhus måste stängas på grund av personalbrist eller om energiproduktionen avbryts temporärt kan det leda till avsevärda problem, fortsätter Koivula.

Räddningsverket i Egentliga Finland hör till de arbetsplatser där man nyligen börjat rekrytera mera personal för att kunna upprätthålla beredskapen under det eskalerande coronaläget.

Vad kan man då göra på arbetsplatsen för att säkerställa att verksamheten kan löpa bra och att sjukfrånvaro kan undvikas?

Metoderna är bekanta: Anställda ska uppmuntras att ta coronavaccinet, säkerhetsavstånd ska följas, munskydd ska användas och man ska hosta i armvecket och tvätta händerna.

Distansarbete och distansmöten ska utnyttjas då det är möjligt, enligt Arbetshälsoinstitutet.

Det lönar sig även att godkänna att en anställd kan vara sjukskriven i 3–7 dagar utan läkarintyg, då belastas inte hälsovården och anställda med influensasymptom stannar sjuka hemma, enligt institutet.

Användningen av munskydd av klass FFP2 kan även övervägas som en skyddsåtgärd. Det munskyddet skyddar bättre mot luftburen omikron än kirurgiska ansiktsmasker.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter