Förflytta dig till innehållet

Vården i Åbo ser med oro på våren – ”Varje dag börjar med att man försöker skrapa ihop tillräckligt med personal”

Arkiv/Annina Suominen
två personer i en korridor
Både Åbo universitetscentralsjukhus och stadens vårdenheter sliter med personalbrist. Arkivbild

I tisdags meddelade världshälsoorganisationen WHO att över hälften av alla européer kan smittas av corona under de två kommande månaderna ifall omikronvarianten fortsätter att fara fram i nuvarande takt.

En som med oro tog del av nyheten var Åbo universitetscentralsjukhus personaldirektör Saija Rintala. Problemet är inte bara att patienternas antal kan öka, utan även att vårdpersonal insjuknar.

Rintala har inga exakta siffror men konstaterar att personalläget vid sjukhuset är ansträngt redan nu.

– Vi har inte manöverutrymme någonstans. På onsdagsmorgonen var cirka 5 procent av personalen vid akutvården sjukskrivna på onsdagsmorgonen. Det är cirka 15 personer. Det är på gränsen för vad vi klarar av.

Saija Rintala konstaterar att det här bara är ett exempel, och bara gäller den dagen. Nästa dag kan siffran vara en helt annan.

– Vi larmar in vårdpersonal på extra skift, kollar om folk kan förlänga sina skift och försöker hitta inhoppare. Men det är svårt att hitta sådana, säger Rintala.

kvinna i vitsvart blusMikael Soininen/ÅUCS
Saija Rintala, personaldirektör vid Åbo universitetscentralsjukhus, säger att det är viktigt att personalen få ha sina lediga dagar och semestrar för att orka under det tredje pandemiåret.

Alarmpengar och semesterersättningar är kortsiktiga lösningar

Läget är liknande vid sjukhusets andra enheter. Sjukfrånvaron beror delvis på corona, men också på andra smittor som är i omlopp på vintern och i vissa fall på exempelvis halkolyckor.

Och om några veckor kan epidemin alltså nå sin kulmen, konstaterar Saija Rintala.

– Vi är inne på det tredje året av pandemin och social- och hälsovårdens personal har tänjt sig otroligt. Det är viktigt att de kan ha sina ledigheter och semestrar för att orka. Alarmpengar och semesterersättningar är bara en kortsiktig hjälp, säger Rintala.

Läget ansträngt i Åbo

Riitta Liuksa är direktör för social- och hälsovården i Åbo. Hon ger en likande bild för stadens del.

– Läget är ansträngt. Det är svårt att hitta ersättare för alla yrkesgrupper. Från socialarbetar- och handledare till alla slags vårdare och läkare. Det beror inte bara på coronaepidemin utan också på olika flunsor och magsjukor. Det är väldigt mycket norovirus i farten.

Staden måste fokusera på de kritiska funktionerna och flexa där det går. Det kan till exempel handla om att flytta fram icke-akuta regelbundna kontroller eller att i hemvården koncentrera sig på det mest nödvändiga jobbet som gäller mat, mediciner och sjukvård.

Liuksa säger att statistiken för sjukfrånvaron släpar efter en aning, men hennes känsla är att frånvaron ökat.
– Om den normalt är kring 5–6 procent den här tiden på året så kan den vara uppe i 10 procent nu.

Pia Jormakka är huvudförtroendeman för de cirka 1 800 anställda vid Åbo stad som är anslutna till vårdfacket Tehy.

Hon säger att läget i vården var ansträngt redan före pandemin. Nu är läget etter värre med all frånvaro på grund av sjukskrivning eller exponering för coronaviruset.

– Varje dag börjar med att man försöker skrapa ihop tillräckligt med personal. Man försöker få ersättare, som inte riktigt finns. Och så försöker man få den egna personalen att jobba extra eller att byta turer. Det är ett ändlöst ekorrhjul, säger Jormakka.

Hoppas alla tar sitt ansvar för att stoppa smittspridningen

Personalbekymret är ganska jämt fördelat över alla sektorer säger Jormakka – från boendeenheter till sjukhus och hälsostationer. Hemvården har kanske varit extra utsatt.

– Det jobbar inte så många Tehyiter på socialsidan, men läget är likadant där. Det är inte lätt någonstans. Hittills har vi fått allt att snurra, men jag är rädd för vad våren för med sig. Folk är väldigt trötta.

Ser du något ljus i tunneln?

– Det skulle vara roligt att säga att jag gör det, men jag tror inte det blir någon lättnad under våren.

Vad kan då göras? Pia Jormakka säger att inte heller hon har någon snabb lösning att föreslå.

– Vi har klart lägre löner i Åbo än i många andra kommuner. En höjning av dem skulle väl hjälpa en del. Men det behövs mera personal.

– Så nej, jag har ingen enkel lösning. Men jag hoppas att alla människor tar sitt ansvar och följer coronadirektiven för att bromsa smittspridningen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter