I framtiden hittar kanske politikerna från Pargas och Kimitoön de bästa kompisarna i Nystad eller Somero

Unegefär 45 procent av de röstberättigade anser att de inte riktigt känner till vad hela valet handlar om, enligt en enkät som har gjorts för IRO Research. Då det gäller unga i åldern 18–24 år är andelen 63 procent. Det är svårt att engagera sig om man inte riktigt är på det klara med vad allt handlar om.
En orsak är säkert utgångsläget. I andra val väljer vi in människor till färdiga, fungerande strukturer. De kan samlas och börjar debattera och fatta beslut som påverkar alla.
I det här valet väljs personer vars primära uppdrag är att fundera på hur allt ska läggas upp så att de alls kan börja debattera och ta beslut.
Många har undrat över vilka alla partier kan får en plats i välfärdsområdets styrelse. Andra har oroat sig för att det inte kommer att finnas beslutsfattare som så att säga representerar det lokala, de små kommunerna. Oron gäller specifikt en utveckling där makten koncentreras till sådana som vill koncentrera, centralisera och skära ned.
Den här oron är i viss mån obefogad. Det finns ingen ekonomi eller ändamålsenlighet i att tusentals människor varje dag ska åka eller transporteras hutlöst långa vägar till någon jättevårdcentral, i stället för att besöka exempelvis en hälsostation i skärgården. Enbart de geografiska faktorerna sätter stopp för att tillämpa ett stordriftstänk från industrin.
Det kommer att både finnas och behövas en lokal dimension i det nya välfärdsområdet. Den hittas i alla specifika nämnder för social- och hälsovården, äldreomsorgen, räddningsverksamheten … och säkert många till. Det är på den här nivån som alla de avgörande besluten ska beredas, den här nivån där den lokala kunskapen faktiskt spelar en roll. Vi kan till och med att anta att hela reformens framgång avgörs av det kunnande som finns på just här.
Det är på den här nivån de invalda – oberoende av om de är politiska rävar eller nykomlingar – kommer att känna av välfärdsområdets storlek. En nämndmedlem från Pargas eller Kimitoön kan märka att det i många frågor är lättast att liera sig med en invald från exempelvis Nystad eller Somero.
Politiken inom välfärdsområdet förutsätter att alla förtroendevalda måste bygga nätverk som sträcker sig över helt nya intressebevakningsgränser. Det handlar om lokala intressen men inte om lokalpolitik på samma sätt som förr.
Det är kanske också just denna förmåga till nätverksbygge som väljare ska tänka på då de kollar in de olika kandidaternas egenskaper.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.