Beslutet om närundervisning delar Åborektorer – ”Våren kommer att bli utmanande”

Då vårterminen kör i gång på måndag är det närundervisning som gäller i Åboskolorna. Beslutet välkomnas av många, men samtidigt finns det en oro för att skolstarten ska bidra till att ytterligare öka smittspridningen.
Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén anser att beslutet om närundervisning är rätt och jämlikt.
— Eleverna mår absolut bäst av närundervisning, men visst finns det många frågetecken och utmaningar. Det viktigaste är att vuxna förmedlar lugn och hopp i dessa tider.
Kurtén konstaterar att det är viktigt att barnen får ha rutiner.
— Det här läget har redan pågått helt för länge. Det är upp till medicinska experter att avgöra, men jag tror inte att vi i all oändlighet kan stänga ner allt.
Hon konstaterar att Sirkkala skolas lokaler ger relativt bra möjligheter att hålla elever från olika årskurser i sär. Därtill är man mån om att använda munskydd och tvätta händerna ofta.

Också Nicke Wulff, rektor vid Cygnaeus skola, anser att närundervisning i nuläget är det bästa alternativet.
— Det är helt klart bäst med tanke på barnens välmående, men vi kommer säkert att ha stora utmaningar under våren med frånvaro bland både lärare och elever. Det kan i sin tur påverka undervisningens kvalitet.
Att få vikarier om lärare insjuknar eller hamnar i karantän kan vara utmanande.
— Det här korrelerar ganska mycket med Åbo Akademis distansundervisning. Vi brukar ha studenter som vikarier, men många är inte i Åbo då de kan studera på distans från sina hemorter.
Wulff konstaterar ändå att man också tidigare har hittat lösningar för sådana situationer.
Både Wulff och Kurtén säger att det säkert finns oro bland både lärare och vårdnadshavare för smittspridningen, men att de än så länge inte blivit kontaktade av någon som anser att undervisningen borde ordnas på distans.
— Vi får göra det bästa av situationen och hoppas att alla tar sitt ansvar och är försiktiga, säger Kurtén.
Wulff konstaterar också att det är viktigt med närundervisning för att familjers vardag ska fungera.

Vid S:t Olofsskolan uppger rektor Christer Karlsson att lärarna föredrar närundervisning, och därmed är nöjda med beslutet.
Han konstaterar ändå att läget kan ändras snabbt och att skolan följer de direktiv de får.
Elever och personal använder munskydd, handdesinficering finns tillhanda och alla försöker hålla avstånd.
— Vi försöker ju ytterligare hålla avstånd i bland annat matsalen med skilda matsalsturer, men så mycket mera kan vi inte göra. Om det är möjligt försöker vi att inte blanda elevgrupperna men det går inte alltid. Vi gör det vi kan.

Gymnasierektor kritisk till närundervisning
Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen skulle däremot föredra distansundervisning i gymnasiet i det här läget.
– Det är oroväckande att börja med närundervisning då coronavirusspridningen är stor nu, speciellt med tanke på omikron. Man talar om att måna om barn och ungas hälsa, men om en massa barn och unga får covid-19 kan det bli enorma, personliga tragedier, även med tanke på studentskrivningarna. Man kan ju inte läsa till studentproven om man är sjuk.
– Det enda vettiga skulle vara att ha distansundervisning, åtminstone de två första veckorna. Skolorna har nu haft jullov, vad händer då alla samlas igen? Det tar säkert två-tre veckor innan vi ser resultatet av det.
Enligt Pärnänen har distansstudierna i Katedralskolan fungerat bra.
– Alla elever tycker ju inte om att vara i skolan heller, men så är det ju bara, vi är alla olika. Distansstudierna har inte varit av ondo.

Skolan fortsätter i stor utsträckning att använda munskydd som tidigare, enligt rekommendationen. Men det löser inte nödvändigtvis riskerna för att coronaviruset sprids.
– Problemet är att lagen inte tillåter att man kräver munskydd. Det är som i matbutikerna, de flesta följer rekommendationen men inte alla.
Några använder inte heller munskydden rätt utan låter exempelvis näsan synas.
Munskydden diskuteras ändå inte desto mer på skolan längre.
– Det är ingen nytta med att tjata om det hela tiden, det kan få motsatt effekt hos eleverna. Jag hoppas att alla förstår att ta sitt ansvar.
Man försöker hålla avstånd i skolan, men det går inte i ett gymnasium, påpekar Pärnänen.
– Utbildningsstyrelsens senaste anvisningar nämner för övrigt bara i en mening vikten av att hålla avstånd, man pratar fortfarande mycket om att tvätta händerna, det är ju bra men har inget att göra med luftburna virus. Att hålla avstånd är viktigast men i ett gymnasium har man kurser där studerande är blandade, det går inte att isolera grupper.
Studerande får ta sin mat och gå och äta i klassrummen på första våningen för att inte behöva äta i matsalen där det är trångt. Men det är ju ändå trångt.
Dessutom finns det ingen tillgång till vikarier just nu, enligt Pärnänen.
– Vi har klarat oss bra, i november hade lärare vanlig influensa, några var borta då. Då var det självstudier som gällde då vi inte kunde hitta vikarier. Det är definitivt sämre än distansundervisning.
Hybridundervisning har Katedralskolan haft i fjol, men enligt Pärnänen är det inte aktuellt då Utbildningsstyrelsen vill ha närundervisning till varje pris.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.