Djurrättsexpert om de tysta fyrverkerierna som allt fler köper: ”Absolut ett steg i rätt riktning”

Det är eftermiddag dagen före nyårsafton och Max Nordling står och kränger fyrverkerier i Citymarket i Västra centrum. Någon ordentlig rusning är det inte, men kunder dyker upp med jämna mellanrum.
– Det märks tydligt att nyårsafton närmar sig, det blir fler och fler kunder hela tiden. I morgon kommer säkert den stora ruschen, säger han.
Att Åbo stad har meddelat att stadens officiella fyrverkerier uteblir på grund av coronarestriktionerna har inte märkts i försäljningen, menar han.
– Det är i alla fall ingen som har sagt att de skulle köpa fyrverkerier på grund av det. Jag tror att de som köper inte firar i centrum ändå.
En version av fyrverkerier som växer i popularitet är de tystare fyrverkerierna.
– Jag har inget att jämföra med eftersom jag säljer för första året, men jag har förstått att de ljudlösa fyrverkeripjäserna ökar i popularitet hela tiden, säger Nordling.
Han visar på ett par produkter som finns i hyllan. Förutom de klassiska romerska ljusen, så finns numera och flera olika batterier och mindre pjäser som bjuder på ljusshower utan att smälla.
– Vi har ett litet utbud här och de hittas nog på alla ställen som säljer fyrverkerier.

Någon som kan bekräfta att de tysta fyrverkeriernas popularitet växer är Antti Aitto-Oja, vd för Rakettitukku, som säljer fyrverkerier över hela Finland.
– Efterfrågan blir större ju mer saken diskuteras i medierna. När folk får lära sig att det finns alternativ så vet de också att de kan fråga efter dem, säger han.
Men någon totallösning är de nya pjäserna inte.
– Det är viktigt att komma ihåg att fyrverkerierna inte är helt tysta, men de har en avsevärt lägre ljudnivå än vanliga fyrverkerier, säger han.
Det beror till viss del på att de pjäser som kallas för tysta smäller enbart på marken.
– Vårt största tysta batteri, ”Silencio”, smäller nog en del på marken, men väl uppe i luften krävs inga smällar. Fyrverkeriblomman utlöses genom att man släpper ut laddningen ur en lucka, säger han.
I luften hörs en smäll flera kilometer, men på marken hörs den inte mer än hundra meter, något som gör en stor skillnad.
Raketerna svårare att få ljudlösa
I dagsläget finns inga ljudlösa versioner av de traditionella raketerna.
– Raketer behöver ingen smäll för uppskjutningen och i praktiken kunde de också utlösas på samma sätt som batteriernas fyrverkeriblommor – genom en lucka. Men raketernas blommor är traditionellt mycket större, och för att få den storleken krävs fortfarande en smäll, säger Aitto-Oja.
Det finns också i princip helt ljudlösa fyrverkerier och till den skaran hör bland annat romerska ljus och olika fontäner.
– Det går alltså att fira helt tyst, men då kommer man inte så högt upp.
”Steg i rätt riktning”
Någon som är glad för den nya sortens fyrverkerier är Birgitta Wahlberg, lektor och djurrättsforskare vid Åbo Akademi och ordförande för Finlands djurrättsjurister.
– Det är helt klart ett steg i rätt riktning. Vi skyddar många djur på det här sättet, säger hon.

Ljudet är den absolut största orsaken till att husdjur blir rädda för fyrverkerier.
– Det gäller alla husdjur – hundar, katter, hästar, kor och så vidare – den som har varit inne i en ladugård dagen efter nyårsafton vet att det inte har varit någon trevlig natt där inne.
Det starka ljuset är fortfarande involverat och Wahlberg säger att det kan finnas djur som reagerar på ljuset också.
– Men åtminstone för husdjurens del så är det ganska enkelt att åtgärda, genom att täcka för fönster. När det gäller de vilda djuren så finns det ganska lite forskning om hur de påverkas av ljuset – att smällandet uteblir är ändå det viktigaste, säger Wahlberg.
Hon menar att lasershowerna, som blir allt mer populära alternativ till fyrverkerier i större städer, är en annan fin lösning.
– Jag ser hellre att vi firar med sådana än med fyrverkerier, eftersom fyrverkerier också påverkar natur och miljö då folk inte förstår att städa efter sig, säger hon.
Åbo stad meddelade redan förra veckan att man på grund av det försvårade coronaläget ställer in nyårsevenemangen, det vill säga barnens nyår och nyårsfyrverkerierna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.