Åbo är centrum för illegal vapenimport – gaspistoler görs om till dödliga vapen

Den 8 december dömde Egentliga Finlands tingsrätt en 29-årig man till 50 dagars villkorligt fängelse för skjutvapenbrott.
Han hade köpt en gaspistol och en miniatyrevolver på nätet. Tullen beslagtog vapnen innan mannen hann få dem.
Samma dag dömdes en annan man för samma brott efter att ha importerat en gaspistol från Tjeckien. Han hade tidigare dömts till två års ovillkorligt fängelse. Straffet för skjutvapenbrottet räknades med i den tidigare i domen.
De här två fallen är enbart toppen på isberget. I år och året innan beslagtog Tullen omkring 100 illegala gasvapen i Åbo där flera stora kurirfirmor, frakt- och distributionsföretag har sina högkvarter.

Det största enskilda beslaget gjordes i somras då Tullen beslagtog tolv olagliga gasvapen vid en husrannsakan hos en man i 20-års åldern. Senare visade det sig att mannen redan hade hunnit importera och sälja 27 gasvapen.
Vapnen beställs via nätet, främst från Tjeckien och Polen och säljs vidare, huvudsakligen via det anonyma Tor-nätverket.
Gaspistolernas pipor har blockerats så att det inte ska gå att skjuta med dem, men för en som vet vad hen gör är det lätt att göra om dem till dödliga vapen, säger tullöverinspektör Kimmo Kaunisto på Åbotullen.
– Är man proffs tar det tio minuter att borra upp pipan och fila en nio millimeters kula så att den får plats. Sedan har man ett riktigt, livsfarligt vapen.

En sådan verkstad för modifiering av gaspistoler påträffade Tullen vid en husrannsakan i en fastighet i Åbo i somras. Förutom ett tjugotal cannabisväxter hittade man omkring tusen patroner, över tio gasvapen samt tiotals vapendelar.
I Sverige beräknas över hälften av de vapen som kopplas till mord i Stockholm sedan början av förra året vara just sådana här omgjorda pistoler, rapporterar Sveriges Radio.
Vapen och narkotika hör ihop och de som säljer narkotika brukar ofta beväpna sig
Gaspistolerna är så gott som identiska med riktiga vapen. Pistolerna används därför ofta vid rån eller överfall för att hota någon. Till exempel användes en replik av ett vapen vid rånet av M-Market i Pargas i februari 2019.

Några riktigt stora pengar rör sig inte på den illegala vapenmarknaden. Ibland beställer folk gaspistoler för att det är spännande eller tufft, och när de åker fast säger de att de inte viste att det var olagligt att importera vapnen.
Ett påstående som Kaunisto tar med en nypa salt.
Men han är säker på att det finns en marknad för de här vapnen.
– Det finns absolut en efterfrågan. Vapen och narkotika hör ihop och de som säljer narkotika brukar ofta beväpna sig.
För tillfället verkar det som om vapensmugglingen i Åbo skulle ha minskat. Tullen samarbetar bland annat med de tjeckiska myndigheterna och man har lyckats avslöja tiotals tidigare fall av illegal införsel av skjutvapen.
Smugglarna verkar ha lärt sig att Tullen har effektiverat sin övervakning, men det betyder inte nödvändigtvis att den illegala handeln skulle ha upphört, säger Kaunisto.
– Vi gör fortfarande beslag men inte i så stora mängder som tidigare. Det brukar vara så att när en smugglingsrutt stängs, så hittar de kriminella andra vägar. Men det är omöjligt att säga hur stort mörkertalet är.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.