Åbos unga simlöfte siktar mot stjärnorna – men samtidigt är ett normalt tonårsliv viktigt för Ellen Kaituri

För Åbos unga simlöfte, 15-åriga Ellen Kaituri, innebär livet en daglig balansgång mellan satsning på idrotten och ett vanligt tonårsliv.
Men genom en noggrann planering hinner hon med allt från att delta i Europamästerskap till att njuta av goda pastarätter.
Kaituri blev nyligen tilldelad Åbo stads idrottsstipendium, men det här är långt ifrån hennes enda framgång inom simningen. Själv är hon mest stolt över möjligheten att delta i junior-EM i somras, men hon har också klarat sig bra i junior-FM.
Men skryta vill hon inte.
– Ska jag alltså berätta något? svarar hon på frågan om hur det har gått för henne i tävlingarna.
Sedan nämner hon snabbt att hon i somras vann FM-guld i 50 meter bröstsim och silver i 100 meter bröstsim, bägge i klassen flickor under 17 år.
Sedan byter vi snabbt tema.

Intresset för simning har funnits där sedan barnsben. Men exakt hur hon hamnade här vet hon inte riktigt.
– Jag tyckte väldigt mycket om vatten som liten, så mamma gick på babysim med mig. Sedan började jag hobbysimma som 4-åring, och så har det på något sätt bara automatiskt lett hit, berättar hon.
Kaituri simmar i dag i Åbo Simklubb, ÅSK, och föredrar bröstsim trots att hon tävlar i alla grenar. Hon började tävlingssimma som 8-åring, och då det både var kul och gick bra så fortsatte hon på samma spår.
Min ultimata dröm är nog att en dag simma i OS.
Ellen Kaituri
Nu fyller träningen majoriteten av hennes fritid. Hon simmar nio gånger i veckan, och har ytterligare tre gympass insatta i sin kalender.
– Visst tar det mycket tid, och det blir ofta svårt att kombinera skolan med träningen, säger Kaituri och berättar att hon har dyslexi, vilket innebär ytterligare utmaningar för skolgången.
Hon påpekar ändå att många lärare är hjälpsamma och beredda att anpassa sig efter hennes behov. Det här gör definitivt vardagen lättare att klara av.
– Och nog har jag tid att leva ett någorlunda normalt tonårsliv, umgås med vänner och så. Det kräver bara lite noggrannare planering, säger hon.
Ingen i hennes familj har varit simintresserad sedan tidigare, men vardagen som simmare känns ändå inte ensam. Förutom kompisarna i skolan och familjens stöd har hon också lärt känna många andra simmare, både på tävlingar och på landslagsläger, som lever en likadan vardag som hon.
Ellen Kaituri
Ålder: 15 år, fyller 16 den 25 januari.
Hobby: Tävlingssimmar på ÅSK.
Familj: mamma, pappa, lillebror och storebror. Och en hund.
Skola: 9:e klass på S:t Olofsskolan
Prestation jag är stoltast över: deltagande i junior-EM.
Favoritmat: finns många, men älskar pastarätter.
Gör mig glad: kompisar och min hund.
Gör mig arg: skolan.
I framtiden vill jag: oklart. Vill inte sätta någon press eller tänka för mycket på framtiden.
Kaituri lever i nuet, och vill inte tänka för mycket på framtiden. Men samtidigt blir hon tvungen att blicka framåt. I vår går hon nämligen ut högstadiet, och då blir det aktuellt att välja var hon fortsätter sina studier.
– Jag har nog ställt in mig på att börja i gymnasiet, men vet inte ännu vilket, säger Kaituri, som för tillfället går på sportklassen i S:t Olofsskolan.
Förutom framtidsplaner för studierna har hon också drömmar inom simningen.
– Mitt kortsiktiga mål är att få delta i junior-EM igen nästa sommar, berättar hon.
Den ultimata drömmen är ändå att en dag få delta i OS, men hon är tydlig med att hon tar en säsong i taget och ser vart det leder.
Dessutom är hon väldigt nöjd över de framgångar hon hittills har gjort inom simningen.
Och vem skulle inte vara det, ifall man var finsk mästare, landets enda deltagare i sin klass i sommar-EM och en självklar deltagare i det finska ungdomslandslaget vid bara 15 års ålder.
Förutom att det såklart känns bra att klara sig bra inom sin idrott, har framgångarna också en annan inverkan på Kaituris liv.
– Det är framgångarna och att ständigt få se hur träningen ger resultat som mest av allt motiverar mig att fortsätta satsa på simningen, berättar Kaituri.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.