Allt fler Kimitoöbor anmäls för att bränna eller gräva ner avfall

Att gräva ner sådant man vill bli av med eller elda upp det hemma på gården är inte okej. Det ser ändå ut som att sådana här förseelser kan ha ökat på Kimitoön.
– Jag kan inte säga säkert om nedskräpning och bränning av avfall verkligen ökat, eller om folk i dag är mera medvetna och gör anmälningar, säger Kimitoöns miljöinspektör Camilla Puranen.
Faktum är i alla fall att Kimitoöns miljötillsyn ser en tydlig ökning i antalet anmälningar. Mest anmälningar tar man emot på våren, då folk är mer i rörelse utomhus och kommer till stugorna. Nytt är att även under denna del av året tas ovanligt många anmälningar emot. Hur många anmälningar det handlar om varierar.
– Det kan handla om allt från en anmälning i veckan till en i månaden, och ibland kan vi få två per dag. Men fler anmälningar kan handla om samma sak, säger Puranen.
Förutom att elda upp eller gräva ner avfall av olika slag, handlar en del av anmälningarna om annan nedskräpning.
– Alltid handlar det inte om något allvarligt, förtydligar Puranen.

Anmälan går ofta också till polisen
Puranen har dock lagt märke till att det numera är allt vanligare att de som anmäler inte gör det bara till miljötillsynen, utan också till polisen. Följden för den skyldige kan bli böter eller till och med fängelse, beroende på vad man gjort sig skyldig till.
– Det är nog billigare att föra det man inte behöver till sorteringsstationen i Genböle, säger Puranen.
Då det gäller miljöbrott så kommer polisen från Reso enligt Puranen faktiskt ut till platsen.
– Vi samarbetar med polisen och ofta ber de oss om vår assistans.
Vad är ett miljöbrott?
- Miljöbrott är handlingar som skadar och äventyrar miljön, naturtillgångar och växt- eller djurriket.
- Ett typiskt miljöbrott som utreds av polisen är obehörig förstöring eller förvaring av avfall.
- Straffet för ett miljöbrott kan vara böter eller till och med fängelse.
- Det totala antalet brott som påverkar miljön har ökat markant i Finland. Enligt en översikt av Finlands nationella uppföljningsgrupp för miljöbrott finns förklaringen delvis i myndigheternas effektivare verksamhet och i medborgarnas ökade anmälningsaktivitet, men också i en kostnadsökning för den skärpta avfallshanteringen som folk försöker komma undan.
Källa: www.poliisi.fi
Svåra gränsdragningar
Det svåra för miljötillsynen är att dra gränsen för hur allvarlig förseelse det handlar om. Hur många bilar får man ha på sin gård innan det handlar om nedskräpning? När kan en bil benämnas skrotbil? Handlar det om nedskräpning om någon gör ett blomarrangemang i en wc-stol på sin gård?

Annat för miljötillsynen att ta i beaktande är hurdant område det handlar om och hur synlig nedskräpningen är. I centrumområden är nedskräpning allvarligare än till exempel i ändan av en väg på ett glesbygdsområde eller på ett industriområde.
Ärendena reds ut från fall till fall med jämlik behandling som rättesnöre. De akuta ärendena som handlar om miljöfarliga ämnen går förstås först.
– Om grannosämja råder blir problemen svårare att reda ut, konstaterar Puranen.
Ofta är en anmälan resultat av stridigheter grannar emellan, även om anmälan lämnas in anonymt. Men enligt Puranen händer det numera också att en förbipasserande kan lämna in en anmälan om felaktig avfallshantering.
Alla anmälningar leder inte till åtgärder, ibland räcker det med att informera den anmälda om rätt tillvägagångssätt.
Tradition om att bränna avfall lever kvar
Puranen klargör att inget avfall i dag får brännas – det har varit förbjudet tiotals år bak i tiden. Förstås kan man använda lite kartong som tände i brasan, men till exempel plast får man aldrig bränna.
Utanför tätort kan man få bränna sly och löv, medan det är förbjudet i tätorter.
Gällande eldandet håller Puranen med om att det finns en gammal tradition på landsbygden om att elda upp det man inte behöver, och den lever delvis kvar.
– Men tiderna och lagen har förändrats. Lagen är nu strängare – i botten finns klimatförändringen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.