Finnwatch: Importörerna har fortfarande dålig koll på tillverkarnas utsläpp
Många finländska företag har ställt upp mål för minskade växthusgasutsläpp för sin egen verksamhet, men få av dem har ställt upp utsläppsmål för sina underleverantörer utomlands. Det konstaterar organisationen Finnwatch som kartlägger globala effekter av företagsverksamhet.
I en färsk rapport synar Finnwatch miljöarbetet hos 40 finländska företag som säljer importerade produkter från bland annat Kina och Indien. Med i enkäten finns stora kedjor som Kesko, Lidl, Stockmann och Puuilo samt varumärken som Halti, Pentik och Orthex.
De flesta av företagen som besvarade enkäten har formulerat utsläppsmål för sin egen verksamhet, men färre än vart tredje företag har formulerat sådana mål för underleverantörerna.
”Företagens klimatåtgärder fokuserar på de egna utsläppen till exempel i butikerna, samtidigt som de största utsläppen ofta sker i underleverantörskedjan”, säger Lasse Leipola, klimatexpert vid Finnwatch, i ett pressmeddelande.
Vissa framsteg har gjorts
Det har ändå skett vissa förbättringar, uppger Finnwatch.
I motsvarande enkät i fjol uppgav endast vart tredje företag att de fått eller hade försökt få information om utsläpp av varuleverantörerna. I årets enkät uppger hela 70 procent av företagen att de begärt information om utsläpp.
Ett stort problem är dock att företagen inte alltid kan lita på informationen. Av de 28 företag som begärt utsläppsinformation av underleverantörerna uppgav 17 att de inte fått några siffror, eller att de inte litade på de siffror de fått.
Endast ett företag i enkäten – Reima, som säljer barnkläder – uppgav att de fått utsläppsinformation av över hälften av sina leverantörer.
Lasse Leipola vid Finnwatch säger att det är bra att importörerna mer aktivt frågar om utsläpp.
”Även om man ännu inte skulle få några svar ger det en signal om att utsläppen spelar en allt större roll när företagen väljer sina produkter”, säger Leipola.
”Skynda på, regeringen”
Årets enkät visar att företagen nu har något bättre koll på vilka energikällor som används i produktionen utomlands. I de föregående undersökningarna visste majoriteten av företagen inget om det. Nu har de okunnigas andel sjunkit till 38 procent.
Ett problem, uppger Finnwatch, är att de importörer som har koll på vilka energikällor som underleverantörerna använder ofta uppger att producenterna använder fossil energi.
”I Finland pekar vi ofta finger åt Kinas eller Indiens kolkraftverk. Samtidigt glömmer vi att deras energi används för att tillverka varor som vi konsumerar”, säger Leipola.
Finnwatch önskar nu att regeringen skyndar på sin utlovade utredning om en konsumtionsskatt som baserar sig på utsläppen. Finland bör också utreda och främja företagens möjligheter att hålla koll på kolavtrycket för varje produkt.
Organisationen anser även att det skulle bli lättare att samla in utsläppsinformation om sådan information skulle krävas i offentliga upphandlingar.
Tokmanni i framkant
Enkäten skickades till alla drygt 50 finländska företag som är med i den europeiska intresseorganisationen Amfori Bsci för företag som vill främja arbetsförhållandena i leverantörskedjan. 83 procent av företagen besvarade enkäten.
Långt ifrån alla finländska företag utnyttjar dock Amforis monitoreringssystem Bepi. Finnwatch lyfter här fram varuhuskedjan Tokmanni som en förebild. Hela 164 av de produktionsanläggningar som levererar varor till Tokmanni rapporterar sina utsläpp till Bepi. Det är en förhållandevis hög siffra, även om det bara en är liten del av de 780 produktionsanläggningar som levererar varor till kedjan.
Jean Lindén/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.