Åboprofessor fick A.I. Virtanen-pris – har forskat i bakteriers betydelse för vår hälsa

Pentti Huovinen, professor i bakteriologi vid Åbo universitet, har tilldelats A. I. Virtanen-priset. Priset är ett erkännande för Huovinens forskning kring bakteriers betydelse för människors hälsa – på gott och ont.
A. I. Virtanen-priset är ett av de mest betydande vetenskapliga priserna i Finland. Professor Artturi Ilmari Virtanen fick Nobelpriset i kemi 1945.
– Det är en stor ära att få vara en av dem som fått detta pris. Trots att Virtanen fick Nobelpriset i kemi var han i grund och botten en bakteriolog. En bakterie har till och med namngivits enligt honom, Aci-dipropionibacterium virtanenii, säger Huovinen.
Huovinen har studerat hur antibiotika kan användas i vård av infektioner, hur bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika, samt tarmmikrobernas betydelse för hälsan.
Bakteriernas betydelse för hälsan blir allt tydligare, säger han.
– Vi letar efter svar på frågor om hur vi kan hitta hälsofrämjande bakterier, ge dem näring och ta hand om den.
Priset överräcktes i samband med en fest på Helsingfors universitet. Det var nu tjugonde gången priset delades ut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.