Sjöbevakare från Åbo ska kappsegla jorden runt, men utan modern navigationsutrustning

Det är kallt och isen försöker lägga sig i Aura å. Mikko Hongell står på kajen iklädd en varm vinterjacka, decembersolen försöker titta fram men försvinner snart igen.
Det må vara långt från snålblåsten i Åbo till böljande oceaner, men nedräkningen till Ocean Globe Race har börjat och enligt kappseglingens webbplats är det 641 dagar till start.
– Det känns jättebra men också massivt. Det här är nog det största hobbyprojektet jag någonsin tagit mig an, säger 32-åriga Hongell, som jobbar som sjöbevakare vid Västra Finlands sjöbevakningsstation och är stationerad på Susiluoto utanför Gustavs.

Han har seglat sedan barnsben, var aktiv sjöscout som yngre och deltagit i två världsmästerskap i havskappsegling, kammat hem två FM-brons i havskappsegling och ett FM-guld med Hajbåt. Två gånger har han också seglat över Atlanten. Men runt jorden?
– Det har varit min stora dröm sedan tonåren. Tidigare tänkte jag ändå att det nog knappast någonsin blir av då kappseglingarna runt jorden i dag är så enorma och dyra projekt som vanliga seglingsentusiaster inte har någon chans att delta i, säger Hongell.
Mikko Hongell
Ålder: 32 år
Familj: Fru och snart 1-årig son
Gör på fritiden om han inte seglar: Umgås med familjen, idrottar
Favoritställe i skärgården: Utö. ”Vi förlovade oss 10 sjömil söder om Utö på öppna havet och vi gifte oss i Utö kyrka för ett drygt år sedan. Pappa jobbade som lots på Utö i tjugo år och som liten var det ofta jag hörde att pappa är på Utö. Utö är ett viktigt ställe för mig.”
Äter helst ombord: ”Allt smakar så himla bra när man ute på sjön. Men kanske plättar med räkfyllning.” Det kommer det dock inte att serveras på Galiana där besättningen i första hand kommer att äta frystorkad mat.
När Ocean Globe Race så dök upp och finländska världsomseglaren Tapio Lehtinen på hösten 2019 annonserade efter 12 personer som ville delta i retroracet med honom och hans s/y Galiana, tog det inte Hongell många sekunder att bestämma sig.
– Jag tänkte att det här är en chans som inte kommer att komma igen.
På hemmafronten ska visserligen ett par svordomar först ha yttrats, men sedan snabbt ha förvandlats till peppning och stöd.

Under de senaste två åren har Hongell seglat Lehtinens Swan 55:a så gott som varje ledigt veckoslut, många kvällar och i olika sammansättningar. För några veckor sedan avgjordes den slutgiltiga besättningen och det blev klart att Hongell är en av dem som finns ombord när Galiana kastar loss.
Ursprungligen var det över hundra personer som anmälde intresse för att delta.
Ivern över den förestående kappseglingen är stor och det enda som egentligen oroar Hongell just nu är hur stor saknaden efter sonen Conrad, som fyller 1 år i januari, kommer att bli.
– Klart att jag kommer att sakna min fru Charlotta också men hon hinner förhoppningsvis inte förändras lika mycket på sju månader som Conrad kommer att göra, konstaterar Hongell med glimten i ögat.
Bland annat följande teknologi är förbjuden under OGR:
Gps
Elektronisk autopilot
Högteknologiska material i segel, rigg, bommar o s v
Smarttelefoner och datorer (får finnas ombord men ska vara förseglade så att besättningen bara kan använda dem i hamn)
Musik på cd-skivor. Enbart c-kassetter får användas.
Själva kappseglingen, som just nu har 24 anmälda båtar från olika länder, är en hyllning till tävlingen Whitbread Round the World som ordnades första gången år 1973.
Speciellt med Ocean Globe Race är att ingen nymodig teknik är tillåten och att båtarna som deltar ska vara byggda före 1988.
Ombord på s/y Galiana kommer det alltså inte att finnas ens cd-skivor och navigerandet sköts med sextant och kompass. Gps och datorer får användas enbart i ett sådant nödläge att någon ur besättningen fallit överbord. Under andra tider är den elektroniska navigationsutrustningen förseglad med en skiva.
Tanken på kilometervis vatten under kölen och hundratals sjömil till närmaste strand frestar inte alla. Men när Hongell första gången seglade över Atlanten var det där, med en stjärnhimmel som bredde ut sig från horisont till horisont och lyste så klar att det hade gått att läsa en bok i natthimlens sken, som han kände sig hemma.
– Om jag måste välja vilket ställe i världen jag känner mig mest lugn och tillfreds på så är det nog ute på havet med en klar horisont hela vägen runt.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.