I sina gruppanföranden tackade partierna i Pargas tjänstemän och nämnder, men lyfte också fram problem

Budgetfullmäktigemötet i Pargas innehöll förstås de sedvanliga gruppanförandena, där partierna kort sammanfattade sin syn på nästa års budget.
Tomas Björkroth (SFP) konstaterade att utsikterna är förhållandevis bra, men samtidigt att det nya välfärdsområdet ger orsak att fundera på om man som kommun ska satsa eller trycka på bromsen.
– SFP tycker det är viktigt och självklart att kunden och patienten ska stå i första rummet. Servicen får inte bli sämre på grund av en administrativ förändring, oberoende av hur stor den reformen är. Vi ska inte skapa nya problem då vi fixar ett annat problem.
– Om det inte föds tillräckligt med barn måste vi få in andra inflyttare. De investeringar som nu planeras ligger väl i linje med den målsättningen.
Abrahamsson lyfte fram idrotten
Samlingspartiets Petri Abrahamsson inledde med att tacka ortens alla skattebetalare, företagare och invånare som betalar kalaset.
– Pargas är en idrottsstad och orten skulle inte vara lika attraktiv utan det frivilligarbete som görs. Det faktum att tredje sektorn och frivilliga år ut och år in gör ett stort jobb för välfärden tycker vi inte har tagits upp tillräckligt tydligt.
– Att öka invånarantalet ska vara stadens prioritet nummer ett, men där tycker vi inte att stadsdirektören och ledningsgruppen har gjort tillräckligt. Pargas borde få en stadsutvecklingsgrupp som skulle samarbeta för att planera och förverkliga saker i snabbare takt.
SDP:s Mikaela Luoma önskade att man fortsätter utreda den egna verksamheten och att man försöker minska andelen köptjänster.
– Vi måste bli klara med hur vi på bästa sätt ska sköta och ha råd med det vi ska sköta. Kraften finns inte i väggarna utan i människorna själva, det ger en tro på att vi klarar oss.
Gröna och Sannfinländare oroade sig för skolbudgeten
De Gröna oroade sig genom Helena Särkijärvi för att kostnaderna på de stora satsningarna, främst det kreativa lärcentret, riskerar att skena iväg.
– Miljöprogramarbetet ska äntligen inledas och det är viktigt att staden tar ett aktivt grepp om klimatförändringen och skyddandet av Östersjön.
Sannfinländarnas Jarmo Takatupa ondgjorde sig över vissa språkproblem i nämndarbetet, men hoppades på förbättring.
– Vår stora oro är skolcentret, håller budgeten där och hur mycket dyrare blir det än man tänkt sig. Om man ska skära någonstans, ska man skära i administrationen. Barn, sjuka och äldre ska inte drabbas.
Vänstern inne på social- och hälsovård
Vänsterförbundets Lotta Laaksonen konstaterade att det Pargas inte har inom social- och hälsovården under nästa år, får man inte heller av välfärdsområdet under 2023 – eller senare.
– Stadens anställda behöver åtgärder som stärker deras välmående i arbetet. Vi måste också trygga en grundläggande nivå för allas välmående.
Hon tog fasta vid en kalkyl som enligt henne ger närmare en miljon mera i skatteintäkter än man räknat med, eftersom prognoserna för invånarantalet ser bättre ut än tidigare. De pengarna ska enligt henne sättas på äldreboende och morotspengar för de anställda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.