Det luktar illa vid pumpstationer på Kimitoön

Ett luktproblem plågar tidvis de invånare som bor i närheten av den tredje pumpstationen som pumpar avloppsvattnet från Kimito till Dalsbruk.
Den här finns strax efter Påvalsby, vid avtaget till Blombergsvägen.
Speciellt kalla dagar, då det är vindstilla kan man känna lukten då man passerar stationen längs Dragsfjärdsvägen. Det här är inget nytt problem, utan i åratal har det tidvis luktat illa här.
Kimitoöns Vattens vd Niklas Enestam förklarar att det beror på att den här pumpstationen är en öppen sådan, där avloppsvattnet kommer i kontakt med luften.
Eftersom avloppsvatten kommer till pumpstationen också från närbelägna fastigheter här är det inte möjligt att ha en sluten pumpstation.
– Till den här stationen är transportsträckan för avloppsvattnet lång och inget syre tillkommer på vägen. Det gör att förruttnelseprocessen kommer i gång och bildar svavelväte.
Eftersom avloppsvattnet kommer åt att andas i de öppna pumpstationerna sprider sig en stank som påminner om ruttna ägg.
Blandningsventil kan vara lösningen
Enestam har bekantat sig med problemet på plats vid Blombergsvägen. Att det luktar som värst just här verkar handla om att det samlar sig en massa av avloppsvattnet på ytan i pumpstationen.
– Vi ska testa att åtgärda det här med en blandningsventil, säger Enestam, som ser det här som en möjlig lösning.
Att få tag i en sådan under coronapandemin och den komponentbrist som råder är dock inte helt lätt, men Enestam hoppas att ventilen ska kunna installeras i början av år 2022.
Fler problemstationer
Av de 80 linjepumpstationerna finns problemet vid lite mer än en handfull. Åtminstone vid en annan pumpstation på vägen, vid Smedskullavägen, upplevde ÅU:s reporter en obehaglig lukt.
Är ventilen en fungerande lösning vid den första stationen överväger man att installera sådana också i övriga pumpstationer med luktproblem. Lyckligtvis är problemstationerna relativt få, eftersom en installation av en blandningsventil kostar flera tusen euro.
Luktolägenheten har man tidigare försökt råda bot på med kolfilter. Filtren byts ut, eftersom de rätt snabbt blir mättade.
Men enligt Enestam är det inte en hållbar lösning att byta filtren med ett par veckors mellanrum i problempumpstationerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.