Langh Ship storsatsar – beställer tre nya fartyg

Langh Ship beställer tre fartyg från varvet Wuhu i Kina. Det Pikisbaserade rederiet har ingått ett flerårigt avtal med Outokumpu, om att skeppa företagets stålprodukter mellan Torneå och Terneuzen i Nederländerna.
På returresorna ska fartygen frakta stålskrot till Torneå.

Det första fartyget ska levereras sommaren 2023 och de två senare kommer med några månaders intervall.
Langh Ship har redan nu tre fartyg i trafik för Outokumpu, vilket har gjort det lättare att planera de nya fartygen så optimalt som möjligt.
Laura Langh-Lagerlöf, vd för Langh Ship, uppskattar det långsiktiga samarbetet med Outokumpu som började för över 30 år sedan och ser den nya fartygsbeställningen som en fördjupning av samarbetet.
Nybyggena planeras för ståltransport men många olika sorters last kan hanteras vid behov.
Stålrullar kan lastas också i mellandäcket, som är utrustat med de vaggor som Langh Ship fått patent för. Det fördelar tyngden så att fartyget klarar sig också i hårt väder.
Vid transport av annat gods kan mellandäcken flyttas undan, vilket ger plats för bulklast eller containrar.
Motorerna blir så kallade dual fuel, vilket betyder att flera olika bränslen kan användas. Maskinerna kan alltså anpassas enligt vilket bränsle som är populärt i framtiden. Flytande naturgas, LNG, är det bränsle som används till en början men kan bytas ut till flytande biogas, alltså LBG.
Bränsletanken byggs så att den kan inrymma till exempel metanol eller ammoniak. Hybridlösningar kan tas i bruk i framtiden, för dem ordnas plats för batterier.
Under hamnanlöpen ska fartygen vara så gott som utsläppsfria tack vare landansluten el.
– Fartygen ska vara så energieffektiva, miljövänliga och flexibla som möjligt, säger Eero Pajunen , Chief Operating Officer, Langh Ship.
Det nya systemetf ör ballastvattenhantering som Langh Ship nyligen presenterade tas i bruk på fartygen. Deras isklass blir 1A, och dödvikten 7800 ton.
Huvudmotorns effekt är cirka 4 500 kW. Det är mindre än motsvarande storleks nuvarande fartyg, men den energieffektiva skrovformen gör att fartygen ändå kan lasta mera och köra lika hårt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.