Åboforskning visar: Många elever känner att läraren bryr sig – små saker som att säga hej har betydelse
Niondeklassare märker på många sätt att läraren bryr sig.
Pedagogie licentiat Maarit Hosio har undersökt saken och nästan alla de elever som Hosio intervjuade för sin doktorsavhandling kunde berätta om situationer som eleverna tolkat som omtänksamhet från lärarnas sida.
I sin avhandling redogör Hosio för själva begreppet omtänksamhet och ”att bry sig om” samt vad eleverna uppfattar som omtänksamhet i skolsammanhang.
Till exempel visar Hosios temaintervjuer att eleverna upplever att läraren bryr sig när läraren hälsar, när läraren lägger märke till eleven och när läraren hör och respekterar eleven. Förtroende och ett jämlikt bemötande är också viktiga för känslan av att läraren bryr sig.
— När läraren är mån om att eleven lär sig upplever eleven att läraren bryr sig. Känslan av omtanke uppstår när eleven upplever att hen får det stöd och den hjälp hen behöver och att läraren har koll på tidsanvändningen i klassen, förklarar Hosio.
Hosio uppmanar lärare och rektorer att anamma ett omtänksamt förhållningssätt i undervisningen.
— Framtidens skolor kommer att vara allt mer mångkulturella och det kommer att finnas allt mer individuella behov. Lärarnas inställning och förmåga att växelverka samt stöda eleverna i sina studier, kommer att ha stor betydelse i framtiden, säger Hosio.

Helt klart att valparna märker vem som bryr sig. I mitt förra livsskede fick jag en gång höra av en nionde klass att de kommer att sakna mig. Jag frågade, litet tetraliskt, ”hur så, jag som bara härjar och piskar er hela tiden (dock bara till arbete)”? Då konstaterade en av bråkstakarna (läs: tonåring i ett litet tyngre skede): ”Jo, men vi märker att det är för att du verkligen bryr dig”. Ridå.