Hitis FBK höjer rösten: Viktigt att sjöbevakningsstationen blir kvar

Frivilliga brandkåren på Hitis önskar att Hitis sjöbevakningsstations framtid tryggas. För Hitis FBK är samarbetet med Hitis sjöbevakning en viktig del av räddningsarbetet i skärgården.
Framtiden för Hitis sjöbevakningsstation är just nu oklar. Stationen i Hitis är i behov av renovering och hyreskontraktet upphör år 2025. Gränsbevakningen granskar olika alternativ och Hitisstationens öde är en del av en omfattande kartläggning över hur stationsnätet längs kusten ska se ut i framtiden.
Fint samarbete håller skärgården trygg
Hitis FBK har under sitt höstmöte diskuterat sjöbevakningsstationens framtid och riktat en skrivelse till berörda parter. Den har sänts till chefen för Gränsbevakningsväsendet, till kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion och till ett par riksdagsledamöter med kopplingar till skärgården.
Brandkåren vill påtala vikten av en bemannad station på Hitis och poängterar att Sjöbevakningen spelat en viktig roll för räddningsverksamheten ute i skärgården.
Genom ett fint fungerande samarbete håller man skärgården trygg.
I skrivelsen framkommer att det vid olycksfall vanligen är Sjöbevakningen som skött om patienttransporten till fastlandet.
Dessutom sköter Sjöbevakningen akuta polisiära uppdrag, där brandkåren till en början inte ens får närma sig olycksplatsen. Också transport av räddningspersonal sköter Sjöbevakningen i sådana fall.
Sjöbevakningen har den enda menföresfarkosten inom räddningsväsendet på platsen – ett viktigt verktyg då det i menförestider sker olyckor ute på isen eller på holmar.
Polisens närvaro sällsynt
Hitis FBK lyfter vidare fram att antalet aktiva medlemmar i den egna kåren sjunkit de senaste åren och att polisens närvaro på ön är sällsynt. ”För tryggheten i skärgården skulle alltså en långsiktig lösning med en bemannad sjöbevakningsstation i fasta utrymmen ha stor betydelse.” skriver Hitis FBK.
Kimitoöns står till tjänst med lokalkännedom
Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg ser det som ytterst viktigt att sjöbevakningsstationen blir kvar i området.
– Den är en trygghetsfaktor och dessutom en av de sista statliga instanserna som finns kvar i skärgården. Vi vill jobba för att Sjöbevakningen fortsättningsvis ska ha en plats på Kimitoön, säger Strandberg.
Kommunen har lovat stå till tjänst med sin lokalkännedom för att hjälpa Gränsbevakningen att hitta ersättande lokaler.
– Vi tar fram kontakter som Sjöbevakningen sedan kan diskutera vidare med. I vår diskuterar vi ärendet med Sjöbevakningen.
Kommunen har diskuterat med potentiella företagare och enligt Strandberg verkar fler olika alternativ finnas.
Inga beslut fattade
Gränsbevakningens kartläggning ska vara klar inom några månader. Biträdande kommendör vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, kommendörkapten Ilja Iljin poängterar att inga beslut ännu fattats gällande stationernas framtid, inte heller gällande Hitis.
Klart är i alla fall att Sjöbevakningen kommer att finnas kvar i den östra skärgården även i framtiden.
Då utredningen är klar får man svar på vilken nivå av närvaro som ska finnas i den östra skärgården.
– Efter det diskuterar vi vidare med Kimitoöns kommun, säger Iljin.
Inga diskussioner förda än
Än så länge har sjöbevakningen inte fört diskussioner med potentiella fastighetsägare på Kimitoöns område.
– Vi uttalar egentligen bara vårt behov till Gränsbevakningen och kommunen, säger Iljin.
Förutom bryggplats är behovet en byggnad i storlek med ett vanligt bostadshus, nära bryggan. Där ska finnas plats för en partull på tre personer att tillfälligt övernatta, ett lagerutrymme och plats för sevicearbete.
19.11.2021 kl. 14:55: Tillägg om vart Hitis FBK:s skrivelse skickats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.