Panda Eriksson får hedersomnämnande för sin aktivism kring translagsreformen, Rita Paqvalén får Guldankan

Regnbågsallians Svenskfinland har valt att premiera kulturarbetaren och författaren Rita Paqvalén med utmärkelsen Guldankan 2021. Paqvalén är aktuell med boken ”Queera minnen”, som lyfter fram gömda berättelser ur den finlandssvenska queerhistorien.
Paqvalén har under flera års tid aktivt deltagit i den queerfeministiska samhällsdebatten och pratat för kultur på gräsrotsnivå.
– Vi är glada över att ha en person som Rita i vårt finlandssvenska regnbågssammanhang. Min upplevelse av Rita är att hon alltid ställer upp med sitt kunnande och kommer med ovärderliga insikter. Hennes nya bok är minst sagt en kulturgärning, säger Regnbågsallians ordförande Catariina Salo.
Motiveringen till årets Guldanka 2021 lyder:
“Genom att gräva i det förflutna och ständigt vara nyfiken på dess inverkan på samtiden har Rita Paqvalén under en lång tid hjälpt oss förstå vår queera historia, en historia som ofta finns i det osynliga, i tystnaderna och mellanrummen. Genom sin breda och tvärvetenskapliga kunskap inom områden som queerfeminism, litteratur och kulturhistoria och genom sitt djupa engagemang har Rita fungerat som inspiration, förebild och kunskapskälla i det queera Svenskfinland. Tack vare Rita faller vår historia aldrig i glömska.”
Kampanj får hedersomnämnande
Föreningens Regnbågsallians har möjlighet att dela ut ett hedersomnämnande i samband med årets Guldanka. I år har föreningen valt att ge omnämnandet till transaktivisten Panda Eriksson och kampanjen kring medborgarinitiativet ”Rätt att vara”.
En reform av translagen har diskuterats i många år. Kampanjen ”Rätt att vara” lyfte upp ämnet på agendan igen. Den viktiga reformen har nu, tack vare initiativet, gått vidare till en remissdebatt i riksdagen. Nästa steg är en behandling i Social- och hälsovårdsutskottet.
Regnbågsallians vill premiera frontfiguren Panda Eriksson och hens arbete för att kampanjen också förverkligades på svenska.
Motiveringen lyder:
“Genom en outtröttlig aktivism och ett starkt kunnande kring transfrågor har Panda Eriksson varit en frontfigur för medborgarinitiativet Rätt att vara. Att ta saken i egna händer när allt står stilla är något som utmärker både Panda och kampanjen för att förnya translagstiftningen. Medborgarinitiativet Rätt att vara samlade ihop 50 000 underskrifter inom några dygn, och visade vilket enormt behov det finns av att reformera translagen. Kampanjen runt initiativet genomfördes konsekvent på flera språk, även svenska, och just detta vill vi, som finlandssvensk organisation, särskilt lyfta fram och premiera.”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.