Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Den sanna historien om världens bästa tennisspelare – systrarna Williams pappa porträtteras som en egoistisk och motbjudande fårskalle

Pressbild
folk
Tennisstjärnor in spe. Syskonen Williams blev världsmästare därtill tvingade av far Richard, ställvis otrevligt tolkad av filmstjärnan Will Smith.

Filmen om de otroligt framgångsrika och berömda tennisspelarna Venus och Serena Williams handlar om deras barndom. Och deras far Richard Williams, i första hand.

Familjen Williams arbetar hårt dygnet runt i Compton nära Los Angeles. Tennis var en vit sport utövad av rika vita, då i början av 1990-talet.

Svarta flickor hade inte tillträde till klubbar och banor, än mindre tillgång till riktiga tränare. Flickorna Venus (Saniyya Sidney) och Serena (Demi Singleton) får lov att träna på före detta tennisbanor med mamma (en nyanserad Aunjanue Ellis) eller pappa (Will Smith med Oscars i blick) som lärare.

Tennis och framgång var för Richard Williams, av outgrundlig anledning, en fix idé. Två av hans fem döttrar skulle till vilket pris som helst bli världens bästa och rikaste. Och blev det.

King Richard

3/5 i betyg
USA 2021
Regi: Reinaldo Marcus Green
Manus: Zach Baylin
I rollerna: Will Smith, Demi Singleton, Saniyya Sidney, Aunjanue Ellis, John Berntahl, Tony Goldwyn


Den familjefar som Will Smith så skickligt porträtterar är komplex. Han är på gränsen till outhärdlig men samtidigt fascinerar han till den gadd att vi ser filmen och följer handlingen med ökat intresse.

Slutscenen är direkt spännande men fram till dess är manuset ganska förutsägbart och tamt.

Vi förvånar oss mest över de metoder och beslut kung Richard utövar och tar. Och att barnen orkar. Vilket självförtroende de har, vilka fina skådespelare.

Träna i regn och solsken. Efter skolan; de ska vara bäst också där.

Filmen är tillräckligt lång för lite tids- och samhällsskildring.

Sådant sopar regissören Reinaldo Marcus Green under mattan, det är den amerikanska drömmen som gäller. Jobba hårt och så vidare. Ta emot stryk och misshandel och fortsätt jobba. Vi ska visa att ni alla har fel.

Filmens Williams är en egoistisk, ställvis motbjudande fårskalle. Mellan raderna framgår det att han har utomäktenskapliga gossebarn.

Hans fru påpekar hur grymt självcentrerad han är. Verklighetens tenniskung lär ha varit hundrafalt värre, men döttrarna respekterade honom, eljest skulle det väl inte ha slutat som i en saga. Så blev det i verkligheten och så i filmen.

Övriga premiärer

Omerta 6/12

2/5 i betyg
Finland 2021
Regi: Aku Louhimies
Manus: Jari Olavi Rantala, Antti J. Jokinen, Mika Karttunen (Ilkka Remes, roman)
I rollerna: Jasper Pääkkönen, Nanna Blondell, Sverrir Gudnason,Cathy Belton, Dragomir Mrsic, Pertti Sveholm, Laura Malmivaara med flera
1:55 F16

Filmen ”Omerta 6/12” i regi av Aku Loihimies är snygg. Den ser dyr ut med alla fina interiörer och exteriörer, med internationella skådespelare, med explosioner, biljakter, blodbad och kulregn.

Snygg men sällan skådat opersonlig. Berättelsen saknar huvudpersoner eller folk att känna för, än mindre med. Internationella terrorister tar sig proffsigt in i presidentens slott under självständighetsfesten och kidnappar värdparet plus ett antal europeiska högdjur.

Jasper Pääkkönen är en opersonlig EU-agent som får i uppdrag att rädda världen, här och där och i Belarus. Sammanhang och spänning, personregi och humanism, allt drunknar i action i världsklass.

två kvinnorPressbild
Arvet. Filmen innehåller en del dramatiska scener, här skådespelarna Maïwenn och Fanny Ardant.

Arvet

Frankrike 2020
Regi och manus: Maïwenn
I rollerna: Maïwenn, Fanny Ardant, Louis Garrel
1:30 F12

En äldre man går bort efter en tid med Alzheimers och familjens kärlek. En gång var fransmannen politiskt aktiv med rötter och själ i Algeriet. Vad lämnar han i arv till döttrar, barn och barnbarn. Algeriska DNA?

Huvudpersonen (Maïwenn, som själv har algeriskt påbrå) söker sin riktiga identitet. Bland annat med dna-test. Men mest med ett otroligt högljutt gräl med släktingar. De skriker och gormar, de är oense om allt från kista till minnestal. Ingen är i våra ögon närapå ens normal. Bara morfar var normal, på gamla dar.

Filmens början är sympatisk. Men sedan. Fanny Ardant spelar huvudpersonens otrevliga mor. ”Jag hatar dej, rör mej inte, du luktar illa”. Och det blir bara värre i filmen ”Arvet” av Maïwenn, regissören som tidigare gjort fina filmer om identitet där person höjs över det privata.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter