Sahlström och Henelius intresserade av ÅA-rektoratet, Elina Pirjatanniemi säger ”tja”

Det är ännu flera veckor kvar tills intresserade kandidater måste bestämma sig för att söka rektorsposten vid Åbo Akademi.
Den lediganslogs i lördags och ansökningstiden är generös: senast den 19 december ska ansökan lämnas in.
Bland Åbo Akademis professorer säger Patrik Henelius och Fritjof Sahlström att de överväger att söka posten.

— Jag har dock ännu inte bestämt mig. Men jag gillar utmaningar, säger Henelius.
Fritjof Sahlström sökte rektoratet också senast, då Moira von Wright valdes.
— Jag överväger att söka, ja. Men som alla andra på ÅA håller jag ännu på att försöka förhålla mig till allt som hänt i höst, så några visioner kommer jag än så länge inte med, säger Sahlström.

Patrik Henelius är dekanus vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik, Sahlström är dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier i Vasa.
Joas säger ”kanske”
Professor Marko Joas, dekanus för fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi, har ännu inte bestämt sig.
— Just nu säger jag inget annat än kanske, kanske inte.

Den enda av ÅA:s dekaner som säger absolut nej är Peter Nynäs, dekanus för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi. Han lyfter dock gärna fram en särskild egenskap som behövs hos den kommande rektorn.
–Rektor måste ha mycket god koll på de administrativa processerna och respekt för formalia, säger Nynäs.
Utflugna professorer säger nej
Då Mikko Hupa valdes till ÅA-rektor år 2014 var professorn i psykologi, Pekka Santtila, en av hans främsta motkandidater. Santtila har sedermera lämnat Åbo Akademi för en professur i psykologi vid New York University i Shanghai, Kina. Han låter hälsa per e-post att han inte är intresserad av rektorsposten vid ÅA.
— Jag har ingen avsikt att söka och önskar den som väljs all framgång i uppdraget, säger Santtila.
Inte heller Alf Rehn, en annan utflugen ÅA-professor med hög profil, är intresserad.
— Det blir knappast brist på sökande. En utmaning kan dock vara att hitta kvinnor som söker, säger Rehn.
Rehn säger att det är mycket roligare att vara professor än rektor.
— Som professor får man forska och hänga med ungdomen. Som rektor tvingas man lyssna till en massa människor som gnäller.
Han ställer dessutom en fråga till beslutsfattarna kring Åbo Akademi:
— Söker man igen en förnyare, som ska strukturera om? Eller skulle Åbo Akademi förtjäna lite lugn och ro?
”Tja” från Pirjatanniemi
Till potentiella kvinnliga kandidater för rektorsposten hör Elina Pirjatanniemi, professor i statsrätt och folkrätt.
— Jag har ännu inte funderat klart, allt har eskalerat så fort. I det här skedet säger jag ”tja”.

Vore det viktigt att Åbo Akademi valde en kvinna till rektor efter misslyckandet med Moira von Wright?
— Jag ser själv inte på frågan på det viset, att kön skulle spela någon stor roll.
Mirjam Kalland, professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors Universitet, var rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan åren 2015-2018. Hon tänker inte söka rektoratet vid ÅA.
— I första hand ska man naturligtvis se på egenskaper, kompetens och erfarenhet, inte på en sökandes kön. Dock finns det ju i vårt samhälle en tendens att inte se behörigheten hos kvinnor på samma sätt som hos män, säger Kalland.
Professor Malin Brännback, som sökte rektorsposten år 2019, tänker inte söka denna gång. Det gör inte heller professor Christina Nygren-Landgärds. Professor Lisbeth Fagerström, ÅA-rektor i Vasa, är heller inte intresserad av uppdraget som rektor.
— Men den som väljs måste ha tydliga, resultatorienterade mål. Vi som jobbar vid ÅA måste ha strategiska, konkreta mål att arbeta mot, inte bara fina formuleringar och all världens papper, säger Fagerström.
Räcker med en teolog
Prorektor, professorn i teologi Mikael Lindfelt sköter just nu interimistiskt rektorsuppdraget. Också han sökte rektorsposten år 2019. Han meddelar per e-post att han ännu inte bestämt sig om han söker.
— I och med att jag på väldigt kort varsel utnämndes till tf rektor har jag fullt upp med att ansvara för det uppdraget. Samtidigt har jag både möjlighet och intresse att lyssna in ÅA. För mig är viktigt att för egen del kunna bedöma om mitt sätt att leda verksamheten är det bästa tänkbara för helheten vid ÅA.

Lindfelts kollega på teologiska fakulteten, Björn Vikström, har efter sina år som biskop för Borgå stift en gedigen ledarskapserfarenhet. Han tänker dock inte söka och hänvisar till sin kortvariga erfarenhet vid akademin.
— Eftersom Mikael Lindfelt i allra högsta grad torde vara en potentiell kandidat, finns det nog inte behov av fler teologer bland kandidaterna, skriver Vikström i ett e-postsvar till ÅU.
Österbacka: För tidigt att säga
Professorn i fysik, Ronald Österbacka, har hållit hög profil i höstens processer vid Åbo Akademi som ordförande för Universitetskollegiet.
— Det är lite för tidigt ännu för mig att säga hur jag gör. Det är bra att ansökningstiden är lång, säger Österbacka.

Prorektor Stefan Willför uppger att han inte tänker söka rektorsposten. Det gör inte heller professor Patrik Scheinin vid Helsingfors universitet, som var en av de sex kandidaterna som gick vidare till intervju i rektorsvalet vid akademin år 2019.
Rättelse klockan 19.20: Det var Mikko Hupa, inte Jorma Mattinen, som valdes till rektor år 2014.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.