Förflytta dig till innehållet

Enighet bland EU:s utrikesministrar – nya sanktioner riktas inom kort mot Belarus

Arkiv/Catariina Salo
en man i kostym
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) representerade Finland under måndagens EU-möte i Bryssel. Arkivbild.

Den femte omgången av sanktioner mot Belarus ska bli verklighet så fort som möjligt, bekräftade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) efter att ha mött EU-medlemsländernas utrikesministrar i Bryssel under måndagen.

Utrikesministrarna visade enligt Haavisto stor solidaritet mot Polen under måndagens möte, som till stor del handlade om att diskutera det allt oroligare läget vid gränsen mellan Polen och Belarus.

Krisen vid gränsen har uppstått efter att Belarus under en längre tid har transporterat migranter till den polska gränsen för att få dem att ta sig in i EU. Den belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenkos administration har anklagats för att använda människor som vapen, men Lukasjenko själv har inte visat tecken på att människotransporterna skulle få ett slut.

Haavisto säger att Polens utrikesminister under mötet visade upp ett dramatiskt videoklipp som tydliggjorde hur illa läget vid gränsen just nu är.

— Flyktinggrupper trycks framåt mot polska gränsen med hjälp av vapen. Civila personer blir i kläm mellan två beväpnade styrkor, säger Haavisto.

Oklart när nya sanktioner träder i kraft

Haavisto kan i det här skedet inte gå in på detaljer om hur de nya sanktionerna slutligen kommer att se ut. Det handlar ändå om sanktioner mot bland annat aktörer som möjliggjort transporterna till den polska gränsen.

— EU försöker gemensamt stoppa flygningarna. De första goda exemplen har vi redan nu sett då Turkiet och Irak har stoppat sina flygningar. Dessutom har vi uppfattningen att Förenade Arabemiraten också håller på att stoppa sina flyg.

Haavisto är också glad över att Irak nu meddelat att landet är redo att ta hem sina egna medborgare från området.

— Länderna måste ta tillbaka sina egna medborgare eller så måste Belarus själv erbjuda flyktingstatus åt personerna. De ska inte skicka dem vidare från Belarus utan i så fall erbjuda dem tryggt uppehälle där.

Haavisto betonar att ingen person ska behöva sätta livet till för att man blivit vilseledd och nu plötsligt står mellan två beväpnade styrkor.

Det är ännu oklart när de nya sanktionerna kan införas, men uppskattningen är att de kan träda i kraft i slutet av november eller början av december.

EU är aktören, Finland stödjer

Haavisto fick under sin presskonferens med de finländska medierna på måndagskvällen frågan vad Finland kan göra för att underlätta situationen.

Enligt Haavisto är Finlands uppgift att stödja EU:s gemensamma operation.

— Det viktigaste är ett enhetligt politiskt stöd från unionen. EU är aktören. Vi som land stödjer så att den femte sanktionsomgången blir verklighet.

Enligt Haavisto har Polens önskan uttryckligen varit att unionen ska hålla ihop och agera fort gemensamt. Polen har däremot inte bett om hjälp av den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex.

Också Belarus övriga europeiska grannländer Lettland och Litauen är i behov av hjälp för att skydda sina gränser. Vad gäller deras hjälpbehov säger Haavisto att Finland via Frontex bistår med såväl materiell hjälp som bistånd i form av personal.

Enat stöd till Polen

Polen har tidigare kritiserats hårt inom EU för att landet anses bryta mot grundrättigheter.

Haavisto säger att de frågorna inte var på tapeten under måndagens möte, eftersom diskussionerna om säkerhetsläget vid gränsen till Belarus prioriterades.

— Själv tror jag att Belarus ledare Lukasjenko har tänkt att Polen är ett bra mål eftersom landet väcker delade åsikter inom unionen, men i dag gjorde det inte det på något vis.

Enligt Haavisto kommer man att återkomma till de övriga frågorna som berör Polen i ett senare skede.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter