Prästgårdens nya invånare öppnar läkarstation i Kimito – här har de hittat sitt drömhus

Det är en lycklig ung familj som ställer upp för fotografering i skymningen vid den före detta prästgården i Kimito. Familjen är den nya ägaren av det enorma gamla trähuset och tillhörande gårdsbyggnader invid begravningsplatsen i Kimito.
Det här ska bli deras drömhem.

Längtan om att få bo på landet, helst i ett stort trähus med en vacker lugn gårdsmiljö har funnits länge hos paret Fredrik och Chandini Koivula . Barnen heter Aryan och Samsara Koivula och är 4 och 1,5 år gamla.
Öppnar läkarmottagning
En annan dröm som kommer att gå i uppfyllelse samtidigt är att Chandini Koivula i huset intill ska öppna en privat läkarmottagning. I köpet ingick nämligen alla gårdsbyggnader, förutom församlingshemmet. Koivula har jobbat som läkare i Ingå, men är numera anställd vid Kimitoöns hälsovårdscentral.
– Som treåring visste jag att jag ville bli läkare. Jag vill hjälpa människor. Nu vill vi göra något för Kimitoöborna och det här är vårt bidrag, säger hon.

Redan gör Chandini Koivula hembesök genom sitt företag som erbjuder läkartjänster. Hennes patienter vid HVC är medvetna om möjligheten att få vård även kvällstid, utan att vara tvungna att köra till Salo eller Åbo.
Omfattande renovering väntar
Allra först i tur står ändå en renovering av prästgården, som ska bli familjens bostadshus. Huset är byggt 1840. Bostadsytan är 350 kvadratmeter, plus en källare och en tom vind. Den ena sidan av mittenvåningen är restaurerad, men den andra sidan har använts som bostad och den kräver mer jobb. Familjen ser fram emot gott om plats och egna rum för barnen.
Den antika känslan i det närmare 200 år gamla huset vill man bevara, men med en egen prägel på inredningen förstås. Innerväggar som senare byggts upp ska bort och ursprungliga väggar som rivits ska återuppstå.

Rivningsarbetena räknar Fredrik Koivula med att göra själv, medan resten ska skötas av yrkesmän. De sex kakelugnarna ska självfallet bevaras, liksom det gamla valvet där församlingen förvarat värdepapper. Huset är enligt fastighetsbesiktningen i gott skick, eftersom det hållits varmt och varit i användning.
De största utgifterna i denna stora framtidssatsning kommer att bli att byta oljeuppvärmningen till jordvärme samt att bygga kök och badrum.

Siktade på S:t Karins eller Åbo
Även om Fredrik Koivula är uppväxt på Kimitoön och flyttade bort för studier först som 19-åring var det ingen självklarhet att han skulle söka sig tillbaka. Chandini Koivula kommer från Stockholm, dit familjen ofta reser för att hälsa på hennes föräldrar.
Sedan paret träffades för fem år sedan har de bott i både Grankulla och Esbo. Siktet för ett framtida hem var inställt på S:t Karins, eller kanske Åbo.
– Men så kom coronan och vi konstaterade att nu behöver vi farmor och farfar i Kimito. Dessutom var livet i stan för stressigt. Vi var ju ändå så mycket på stugan i Kimitoön och konstaterade att här vill vi vara.
Koivulas letade då aktivt efter någon liknande fastighet som denna och fick nys om att prästgården var till salu.
– Vi har väntat ett år på den här försäljningsprocessen, som måste gå också via bland annat domkapitlet. Objektet sattes sedan på webben för budgivning och då var det fler köpare som var intresserade. Då satte vi in ett ordentligt bud, säger Fredrik Koivula.

Samtidigt sålde paret sitt hem i Esbo och flyttade till en lägenhet i Kimito centrum. I lägenheten kommer familjen att bo kvar tills renoveringen av prästgården är helt klar, förhoppningsvis redan sommaren 2022. Efter det blir det dags att fixa till fasaden.
Ytterligare en orsak till flytten var förstås Chandini Koivulas möjligheter till jobb i Kimito. Fredrik Koivula jobbar med familjens företag inom textilbranschen Ten Textiles, där han snart tillträder som vd efter sin far. Hans framtida kontor ska bli i samma hus som fruns läkarmottagning.
Kimito är en fullträff
Familjen stortrivs på Kimitoön: här har de sitt sociala nätverk, sina barndomsvänner och här finns tryggheten i att alla känner alla.
– I Esbo saknade vi nätverk helt och hållet, säger Chandini Koivula och hennes prisande av Kimitoön fortsätter.
– Här tillhör man ett samhälle och miljön är trygg för barnen, här finns inte massor av bilar.

Sällan finns behovet att åka in till någon storstad för att roa sig eller uträtta ärenden. I livets mittpunkt står barnen och deras välbefinnande.
Koivulas är mycket nöjda också med småbarnspedagogiken i Silva daghem i Kimito.
– Visst var dagiset bra även i Esbo, men känslan fattades där. Här i Kimito är det jordnära – personalen visar kärlek, men säger också till barnen då de gör fel. Här utgår man från barnet.



Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.