Tötterman vill påverka inifrån efter två år av hierarkiskt ledarskap vid Åbo Akademi

Anna-Karin Tötterman, koordinator i internationaliseringsfrågor, ställer upp i kollegievalet av flera orsaker.
Hon har en stark drivkraft att arbeta för Åbo Akademis bästa – inte minst i ljuset av de senaste årens utmaningar med ledarskapet.
— Kollegiet är en viktig röst, ett demokratiskt valt organ där man för regelbundna diskussioner med rektoratet och styrelsen, säger Tötterman.
Hon har i sju års tid fungerat som kollegiets handläggare och sekreterare, och har god insyn i hur arbetet fungerar.
— Nu vill jag påverka inifrån och använda mig av min erfarenhet och expertis, säger Tötterman.
På ÅA har hon varit anställd i 20 år — i huvudsak inom administrationen men också som lärare och forskare.
Ledningen får inte sätta locket på
På ett universitet är möjligheten att ifrågasätta och diskutera konstruktivt centralt. En ledning som sätter locket på avvikande åsikter får inga höga poäng av Tötterman.
— De höga krav som ställs på universiteten idag, den hårda konkurrensen, ställer ledningen inför stora utmaningar. Då måste man värna om personalen genom att vara lyhörd och inkluderande för att få universitetet i en tydlig och samstämmig strategisk riktning, säger Anna-Karin Tötterman.
De egenskaperna fanns uppenbarligen inte hos rektoratet under Moira von Wrights ledning eftersom universitetskollegiet upprepade gånger fann det nödvändigt att bjuda in till dialog om bristande öppenhet och kommunikation.
— Många – kanske de flesta – vid ÅA var positivt inställda då vi fick den första externa rektorn som dessutom var den första kvinnan på posten. Jag var själv väldigt glad och såg framemot nya friska tag och utveckling. Initialt sett hade Moira von Wright ett stort kapital av förtroende från medarbetarna, säger Tötterman.
— Men förtroende måste förvaltas och vinnas på nytt varje dag.
Du har i universitetskollegiet samarbetat med flera rektorer. Blev det annorlunda år 2019?
— Man kan säga att det funnits väldigt olika stil att leda, bemöta och kommunicera med personalen och de studerande. Jag har inte upplevt ett motsvarande hierarkiskt ledarskap vid ÅA tidigare, säger Tötterman.
Osakligt bemötande upprör
Som anställd inom universitetsservice arbetar Tötterman på den enhet där – med styrelseordförande Thomas Wilhelmssons ord – tyngdpunkten legat då den interna revisionen vid ÅA uppdagat ett flertal fall av osakligt bemötande.
— Resultatet av den interna revisionen är mycket beklaglig och upprörande och sådant får inte tolereras vid en arbetsplats, säger Tötterman.
Kollegiet har viktig roll
Det kommer att ta ett bra tag innan akademin kan lägga höstens omskakande processer bakom sig. Det krävs information, diskussion och bearbetning – och respekt för varierande insyn i det skedda. Där kan universitetskollegiet spela en viktig roll, anser Anna-Karin Tötterman. Hon lyfter särskilt fram kollegiets uppgift att utse styrelsens externa medlemmar – vilka som väljs har betydelse för akademins utveckling.
Kollegiet är således uppenbarligen betydelsefullt – men varför är det då relativt få medarbetare som ställer upp i valet?
— Det är nog ett samhällsfenomen som inte bara gäller ÅA. Det är lätt att tycka och ha åsikter, men när det kommer till att vara med och driva frågor blir tröskeln högre. Man prioriterar sina egna arbetsuppgifter.
En kommentar om varför det är få som ställer upp: Information om kandidatnomineringen skickades ut till personalen torsdagen 28.10 kl 16. Tiden för kandidatnomineringen gick ut följande måndag kl 15. Det ger inte de bästa förutsättningarna för att prata ihop sig, hitta kandidater och samla in de namn som behövs för nomineringen. Nomineringstiden förlängdes sedan med några dagar, men tiden och informationen var ändå för knapp.