Förflytta dig till innehållet

Skärgårdselever pratar bok och intervjuar författare på bokmässan i Helsingfors på fredag

nio elever sitter i en soffa med böckerMikael Heinrichs
Hela årskurs nio i Skärgårdshavets skola har läst boken ”Underfors” och tillsammans tagit fram frågor till författaren.

På fredag blir det en tidig avfärd för 17 niondeklassare från Skärgårdshavets skola i Korpo och Kyrkbackens skola i Nagu då de ska besöka bokmässan i Helsingfors. Där är uppdraget – bland annat – att intervjua författarna Maria Turtschaninoff och Karin Collins inom ramen för Prata bok-projektets författarträffar.

Det är Läscentrum och Svenska Litteratursällskapet som står för arrangemanget där svenskspråkiga skolelever får ett unikt tillfälle att intervjua författarna.

Tredje gången ”Prata bok”

Modersmålsläraren Ingrid Jansson deltar själv för tredje året, men fredagens författarträff blir den andra där eleverna på riktigt är på plats på bokmässan. Fjolårets intervjuer blev digitala.

Klasserna har i princip sedan skolstarten i augusti jobbat med var sin bok, i Korpo med Turtschaninoffs ”Underfors” som kommit ut i ny utgåva och i Nagu med Collins ”Nära till natten”.

– Jag tycker att det här är en fin chans och ett naturligt sätt att läsa tillsammans och diskutera om det man läser, men samtidigt finns det ett bredare perspektiv i och med möjligheten att träffa författarna. Hela tanken om att förbereda frågor, stå inför publik och intervjua ger läsandet en ytterligare dimension och betydelse, säger Jansson.

I Collins bok behandlar man bland annat kombinationen ortsbor och sommargäster, vilket gör att tematiken känns särskilt aktuell för skärgårdens del. I boken behandlas också teman som utanförskap och ensamhet.

”Underfors” är i sin tur en fantasyroman som ursprungligen kom ut redan 2010, men nyligen getts ut i ny upplaga. Boken är en urban fantasyberättelse där det vardagliga och övernaturliga blandas samman i Helsingfors.

Delad läsupplevelse

Hela klassen har läst böckerna både tillsammans och på egen hand, som högläsning och tyst för sig själv. Dessutom har man diskuterat böckerna under lektionerna och gemensamt tagit fram olika frågeställningar. Läsningen har blivit en delad upplevelse, trots att en del elever är mer vana läsare än andra.

en lärare och tre elever i ett bibliotekMikael Heinrichs
Trion till höger (Julia Norrgård, Elvira Andersson, Jeorg Eriksson) ska prata bok på bokmässan. Läraren Ingrid Jansson tar niondeklassare både från Skärgårdshavets skola och Kyrkbackens skola till Helsingfors.

Från Skärgårdshavets skola i Korpo är det Jeorg Eriksson, Elvira Andersson och Julia Norrgård som kommer att stå på scenen och ha hand om intervjun med Maria Turtschaninoff.

– Vi var nog alla frivilliga till uppdraget, nickar trion samstämmigt.

Vad tycker ni själva om boken ni läst, är det en bok ni också annars hade läst?

– Den är bra för att de ställen som finns i boken är riktiga. Trots att det är en fantasybok är den inte för överdriven, säger Eriksson som medger att han inte är en så flitig läsare.
– Fantasyböcker är min favoritgenre, så jag hade säkert läst den också annars, säger Norrgård medan Andersson inte är någon stor anhängare av fantasyböcker.

Väl förberedda intervjuare

Under början av veckan har eleverna jobbat fram manuskript för intervjun. Det sista finslipandet innan fredagen består av mikrofonteknikövningar så att intervjusituationen ska löpa bra.

– Vi har övat på hur vi ska sitta och förberett oss på i vilken ordning vi ställer frågorna så att det känns naturligt, säger Andersson.

– Dessutom gäller det att lyssna på svaren så att man inte missar någonting eller ställer en fråga som det redan svarats på, säger Eriksson.

Intervjuarnas egna boktips

Jeorg Eriksson: Ted och Kajs Zoo-serie, den är rolig.

Elvira Andersson: Boktjuven, den handlar om andra världskriget och är kanske litet svårläst men bra.

Julia Norrgård: Oj, jag har läst för mycket olika slags böcker för att komma på något riktigt bra tips just nu.

Skärgårdshavets skola och Kyrkbackens skola är båda med i Svenska modersmålslärarföreningen i Finland rf:s projekt ”Skrivande skola”. Inom ramen för det kommer eleverna också att skriftligt utvärdera och gå igenom hela processen och vad de lärt sig under höstens bokprojekt i en text som kommer att publiceras i Läscentrums nättidning Lysmasken.

– Det är viktigt att eleverna också inser att det inte enbart är för läraren man gör det man gör på lektionerna, att det finns en koppling till något mer konkret, säger Jansson.

En workshop för de elever som ska intervjua författarna ordnades i början av oktober i Helsingfors, men den gången hade Nagu- och Korpoeleverna inte möjlighet att delta.

Under utbildningsdagen var Yles kulturredaktör Silja Sahlgren-Fodstad och Märta Westerlund från Yle X3M på plats för att tipsa och ge goda råd om både intervjuteknik och scenvana.

– Som tur var ordnade det sig så att tillfället spelades in och vi kunde ta del av det i efterhand, säger Jansson.

Logistiska utmaningar är vardag

För eleverna i Skärgårdshavets skola som bor på Houtskär och Norrskata innebär fredagens besök på bokmässan en ytterligare utmaning, eftersom man för att hinna fram till Helsingfors i tid för intervjuerna tar 6.47-färjan över till Nagu.

– Vi får lov att starta jättetidigt och tre elever kommer att övernatta bland annat på Faffas bed & breakfast i Retais för att de ska hinna med. Trots att vi inte har så mycket tid att bekanta oss med själva mässan är vi tillbaka i Korpo först kring 18–19-tiden på kvällen, säger läraren Jansson.

Samtidigt framhåller hon att det är värt det extra besväret, eftersom ingen av ungdomarna tidigare varit på bokmässan i Helsingfors och att logistiken i sig gör att det inte hör till vardagsmaten.

– Vi har ett väldigt fungerande samarbete med bussbolaget och där finns bra med lokalkännedom, säger Jansson.

Eleverna själva tar det hela med ro.
– Vi är vana vid längre dagar då vi åker någonstans, så har det varit ända sedan lågstadiet. Det är nog inget problem, säger alla tre.

Prata bok initierades av Utbildningsstyrelsen år 2019, och Läscentrum har nu tagit över projektet som organiseras med stöd av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter