Pargas vill att ensamma och arbetslösa går på kurs – kan kanske lätta på trycket inom hälsovården

Pargas är en av sammanlagt 15 kommuner i Egentliga Finland som valt att gå med i projektet Arkeen voimaa (ungefär ”kraft i vardagen”) som faktiskt inte har ett officiellt svenskspråkigt namn.
Det handlar om ett kurskoncept som bygger på självhjälpstänkandet och målsättningen är att deltagarna ska få praktiska tips för att orka med och klara av vardagen.
Man riktar sig främst till långtidssjuka, arbetslösa, ensamma och personer som av någon orsak riskerar att bli utslagna i samhället, men passar egentligen vem som helst som känner att hen har det jobbigt i vardagen.
Arkeen voimaa
- Bygger på ett koncept som utarbetats vid Stanforduniversitetet i USA.
- Finns i ett trettiotal länder runtom i världen.
- I Finland är det Kommunförbundet som koordinerar verksamheten.
källa: www.arkeenvoimaa.fi
I Pargas stad har man som ett pilotprojekt som första kommun erbjudit kursen åt stadens anställda som ett led i arbetet med personalens välmående. Dessutom var Pargas först ute med att erbjuda kursen på svenska.
Katja Marjanen från Salo har fungerat som utbildare under pilotkursen för stadens personal tillsammans med Pia Hotanen som under 2021 tillfälligt arbetar som arbetshälsokoordinator och håller i trådarna för Arkeen voimaa-verksamheten i Pargas.
– Under kursen lär man sig bland annat att själv ta ansvar för sitt eget välmående och mycket utgår från konceptet med kamratstöd. Dessutom utbildar man frivilliga kursledare som sedan kan leda egna Arkeen voimaa-grupper, säger Marjanen.
Finskspråkig kurs inleds i november
Den första kursen för allmänheten (på finska den här gången) inleds den 8 november och pågår i sex veckor framöver.
Man träffas varje måndag i Ankarhusets utrymmen mellan klockan 13 och 15.30. Anmälningar till den avgiftsfria kursen riktas till Pia Hotanen på pia.hotanen@pargas.fi eller tfn 044-358 5985.
– Arkeen voimaa ska inte ersätta till exempel läkarbesök, men tanken är att man med hjälp av de verktyg man får under kursen eventuellt kan avlasta social- och hälsovårdens resurser till en del. Men snarast ska man se kursen som ett komplement, säger Hotanen.
Planen är att förverkliga ytterligare två kurser under nästa år, då antingen tvåspråkigt eller på svenska beroende på efterfrågan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.